AMR - Asociaţia Municipiilor din România

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.

AMR - Asociaţia Municipiilor din România

AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.

AMR - Asociaţia Municipiilor din România

AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa

COMUNICAT DE PRESĂ

Comitetul Director (CD) al Asociaţiei Municipiilor din România, împreună cu Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România, a dezbătut, în prezența reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), proiectul de Cod Administrativ. Parte activă în dezbaterile pentru întocmirea acestui act, esenţial bunei desfăşurări a activităţii autorităţilor locale, AMR s-a implicat constant în analizarea propunerilor făcute de Executiv, dar a înaintat, în egală măsură, observaţiile sale, urmare consultărilor interne cu corpurile profesionale ale asociației.

Preşedintele AMR, Robert Negoiţă, a apreciat promovarea de către MDRAP a unui astfel de act, necesar bunei funcţionări a administraţiei publice locale.

"Codul Administrativ a fost elaborat în acest an şi reuneşte opt legi care sunt acum în vigoare. Se află în dezbatere publică din data de 8 noiembrie 2016, am avut şi vom mai avea întâlniri cu structurile asociative şi mă bucur că primim propuneri şi că avem parte de o dezbatere efectivă. (...) După ce vom urma toţi aceşti paşi, Codul Administrativ va fi adoptat de Guvern şi va ajunge la Parlament." a declarat Sirma Caraman, Secretar de Stat în MDRAP.

"Am dezbătut, la această întâlnire, foarte multe chestiuni importante. Am vorbit, de exemplu, despre încărcătura bugetară a indemnizaţiilor consilierilor. Au fost prezenţi aici şi reprezentanţi ai Asociaţiei Oraşelor şi ai Asociaţiei Comunelor şi dânşii au solicitat, şi pe bună dreptate, să scădem numărul consilierilor. Mai ales în comunităţile mici, avem o problemă cu numărul mare de consilieri. Prea mulţi consilieri, raportat la numărul de cetăţeni." a explicat Preşedintele AMR, Robert Negoiţă.

"O altă temă a fost cea referitoare la votul în Consiliile Locale, pentru ceea ce ţine de patrimoniu. Am solicitat să nu mai fie nevoie de două treimi în Consiliu, decât atunci când intră, iese sau se face schimb. În rest, de exemplu pentru schimbarea destinaţiei unui imobil, să nu fie nevoie de întrunirea votului majorităţii de două treimi din numărul total al consilierilor. Am vorbit şi despre relaţia dintre Primar şi Prefect. Mai precis, vrem ca Prefecţii să nu mai poată suspenda Primarii. Prefecţii sunt numiţi politic." a adăugat Preşedintele AMR.

Propunerile AMR vor fi transmise Guvernului urmând ca discuţiile să continue.

Au fost prezenţi:

1. Preşedintele AMR, Robert Sorin Negoiţă - primarul  Sectorului 3
  2. Prim-vicepreşedintele AMR, Lia Olguţa Vasilescu - primarul Municipiului Craiova
  3. Vicepreşedintele AMR, Daniel Ştefan Drăgulin – primarul Municipiului Călăraşi
  4. Primari ai municipiilor, membri CD al AMR
  5. Sirma Caraman - Secretar de Stat în MDRAP
  6. Elena Tudose- Directorul Institutului pentru Politici Publice
  7. Eduard Corhană – Președintele Asociației Secretarilor de Municipii din România
  8. Emil Drăghici – Președintele  Asociației Comunelor din România, Primarul comunei Vulcana-Băi
  9. Florica Tulbure – Prim-vicepreședinte al Asociației Orașelor din România, Primarul orașului Seini
  10. Aurelia Fedorca – Viepreședinte al Asociației Orașelor din România, Primarul orașului Negrești Oaș