• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Intalnire de Lucru


AMR continuă dezbaterile tehnice pe tema obligațiilor pe care autoritățile locale le au de îndeplinit în materie de deșeuri

16 Dezbatere tehnica deseuri
 

Marți, 11 septembrie 2018, AMR a organizat la Casa Municipiilor, o dezbatere tehnică pe tema obligațiilor pe care autoritățile locale le au de îndeplinit până la data de 31 decembrie 2018, în vederea punerii în aplicare a angajamentelor luate de România în faţa Comisiei Europene, în materie de deșeuri.

La eveniment au participat dl. Laurențiu Neculaescu - Secretar de Stat Ministerul Mediului, dl Cosmin Teodoru - Director General al Directiei Generale Deșeuri din Ministerul Mediului, reprezentanți ai primăriilor de municipii, responsabili de salubritate / mediu.

În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte precum:

 • Utilizarea compostului verde pentru agricultură
 • Utilizarea deșeurilor din construcții pentru fabricile de ciment
 • Destinația sumelor colectate la Fondul de Mediu pentru dezvoltarea serviciilor de salubritate (închiderea depozitelor neconforme, colectare selectivă, sortare , etc)

În deschiderea dezbaterilor, Președintele AMR a prezentat pcăteva robleme cu care se confruntă administrațiile marilor orașe din România în ceea ce privește managementul deșeurilor ”Din întâlnirea avută cu dna Viceprim-ministru Grațiela Gavrilescu s-a desprins necesitatea de purta discuții cu Ministerul Mediului privind faptul că în România nu avem un standard pe partea de compost. Cred că ar fi bine să avem două standarde, pentru comport verde și compost gri. Propun să folosim compostul gri pentru amenajarea terenurilor degradate. Totodată trebuie să vedem cum reglementăm regimul acestor terenuri degradate.”, a declarat Președintele AMR, dl Robert Sorin Negoiță – Primarul Sectorului 3.

Ca urmare a problemelor expuse de reprezentanții municipiilor membre AMR, Robert Sorin Ne goiță a propus organizarea unor întâlniri cu toți actorii implicați în acest domeniu: Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, agenții și autorități ale statului, specialiști și furnizori de tehnologie: ”Noi suntem foarte hotărâți să găsim o soluție. Pe de o parte de la 1 ianuarie anul viitor vin suprataxele pe gunoi, pe de altă parte trebuie să știm și spre ce direcție se îndreaptă Ministerul pentru că noi facem investiții și nu ne dorim ca peste cățiva ani să constatăm că acestea nu corespund standardelor acceptate în România.”

Reprezentanții Ministerului Mediu au fost de acord să sprijine demersurile AMR și împreună să analizeze care sunt soluțiile pentru managementul efficient al deșeurilor. ”Orice instalație pe care o construiește cineva, o găndește în baza unei compoziții. Se stabilesc de la început calitatea și cantitatea. Plătim pentru că dăm materie proastă fabricilor de ciment. Dacă le dăm material bun, s-ar putea să nu mai plătească UAT-ul. Însă, dacă îi duc gunoi pe care trebuie să îl mai treacă prin alte operațiuni, cresc costurile. De aceea trebuie standardizat. Iar RDF-ul (Refused Derived Fuel - combustibil alternativ) nu este standardizat, este felosit peste tot în Europa în baza unei înțelegeri, a explicat dl Laurențiu Neculaescu - Secretar de Stat Ministerul Mediului.