Întâlnire de lucru între reprezentații Asociației Municipiilor din România și ministrul fondurilor europene, dl. Marcel Ioan Bolos

 În contextul pregătirii documentelor aferente perioadei de programare 2021 – 2027, astăzi a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentații Asociației Municipiilor din România și ministrul fondurilor europene, dl. Marcel Ioan Bolos. La întâlnire a participat și dl. secretar de stat Adrian Marius Mariciuc.

AMR a fost reprezentantă de: dl. Robert Negoiță, președintele AMR și primarul sectorului 3, dl. Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, dl. Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, dl. Arpad Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, dl. Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, dl. Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiești, dl. Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, dl. Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați, dl. Constantin Mitache, director general al AMR și reprezentați ai primăriilor Craiova și Târgu Jiu.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate alocările bugetare previzionate pentru fiecare obiectiv de politică și pentru fiecare program operațional. Pentru cele 8 programe operaționale regionale este estimată o sumă de aprox. 13 mld. Euro (FEDR și contribuție națională) comparativ cu perioada actuală de programare când au fost alocate aprox. 8 mld. Euro.

La nivelul MFE sunt în pregătire o serie de măsuri ca să se asigure toate mecanismele pentru o dezvoltare urbană integrată. Este în pregătire Codul fondurilor europene (CFE) care va unifica regulile pe care le are fiecare program operațional în ceea ce privește evaluarea, contractarea, monitorizarea, implementarea proiectelor, iar autoritățile de management nu vor mai putea adăuga reguli suplimentare.

De asemenea, MFE își propune finalizarea documentelor de programare aferente perioadei de programare 2021 – 2027 până la finalul anului curent, iar în semestrul I al anului 2021 să fie lansate primele apeluri de proiecte.

În perioada următoare vor fi organizate noi întâlniri de consultare între MFE și Asociația Municipiilor din România în vederea corelării regulilor de finanțare cu nevoile specifice de la nivel local, următoarea întâlnire fiind stabilită în data de 4 august 2020.