UN MILIARD DE LEI, BUGET RECORD DE INVESTIŢII AL PRIMĂRIEI ORADEA PENTRU 2021

Împreună cu directorul Direcției Economice din Regiunea Oradea, Eduard Florea, cei doi au prezentat proiectului bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului, care a fost deja lansat pe 12 martie, în dezbatere publice, urmând sa fie supus aprobării CL Oradea și adoptat în 31 martie, “cât mai curând posibil, în termen de 45 de zile dupe publică zona bugetară în M.O.” , potrivit primarului.

Programul de investiții este susținut în principal din surse nerambursabile (38%), buget local (19%, o sursă importantă de veniti fiind spitalele, preluate de administrare locală), credite bancare (18%) și subvenții de la bugetul de stat (17%).

Primaria a menționată, din actualul buget, se vor realiza, în primul rand, 25 de lucrari foarte mari, care acoperă 66% din bugetul de investiții. Cele mai mari fonduri sunt orientate pentru transport (254 milioane lei), eficiențe (119 lei), spitale (103 milioane lei), școli (66 mil.lei), turism, recreere (53 mil.lei), digitalizare (5,5 mil.lei), infrastructură socială (3,8 mil.lei).

Multe proiect vor continua din anul 2020, precumm reabilitate de la palatele de la Palatele Stern și Apollo, se va intra în reabilitare interioarea a Palatului greco-catolic, se finalizazei cele de la Primia Oradea și altele.

Primaria a precizat ca doar in ultimele doua alegeri, 2007-2013 si 2014-2020, in Oradea au fost implementate proiecte de 650 de milioane de euro. În bugetul de anul asta, un menționat Birta, doar ca și investiții colaterale la proiecte pe fonduri europene sunt prevăzute 20 de milioane de lei.