Dezbatere pe tema mobilizării autorităților locale române și franceze pentru a răspunde urgențelor umanitare generate de criza refugiaţilor- Seminar de lucru între primari din România și Franța

Astăzi, 17 martie 2022, la Institutul Francez din București, a avut loc o reuniune de lucru între Primari din România și Franța, în baza cooperării existente și pe fondul unor teme de interes actual.

În cadrul evenimentului au existat dezbateri pe tema mobilizării autorităților locale române și franceze, pentru a răspunde urgențelor umanitare în contextul crizei refugiaţilor din Ucraina, cu participarea ambasadoarei Franţei în România, doamna Laurence Auer şi a reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Evenimentul a avut loc atât sub egida structurilor asociative din România, Asociația Municipiilor din România, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţia Oraşelor din România şi Asociaţia Comunelor din România, cât și sub egida Asociației Franceze a Consiliului Municipalităților și Regiunilor din Europa.

De asemenea, au participat și reprezentanții Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM).

================
Temele abordate în cadrul evenimentului au fost:
1. Parteneri în serviciul Uniunii Europene
2. Mobilizați în sprijinul populaţiilor şi autorităţilor locale din prima linie

În cadrul întâlnirii autoritățile locale române și franceze au prezentat exemple de mobilizare pentru a răspunde concret solicitărilor autorităților aflate în prima linie pentru primirea refugiaților, în special în România și în Republica Moldova.
Dintre intervențiile primarilor, membri ai AMR, amintim:
-Președintele Executiv AMR, dl Constantin Toma, Primarul municipiului Buzău a salutat buna colaborare dintre România și Franța de-a lungul timpului și a oferit garanția că primarii membri ai AMR vor asigura sprijin comunităților ucrainene. Domnul Președinte Executiv a subliniat importanța identificării unor soluții atât pentru a obține independența energetică a Europei față de Rusia, cât și pentru a acorda ajutor Republicii Moldova în această perioadă de criză umanitară.
-Dl. Leonard Achiriloaiei, Primarul municipiului Roman, a punctat faptul că în aceste momente dificile administrațiile publice locale și Societatea Civilă din România s-au mobilizat exemplar și atrage atenția asupra pregătirii demersurilor pentru deblocarea mecanismelor de finanțare.
-Dl. Gabriel Pleșa, Primarul municipiului Alba-Iulia, a salutat eforturile de rezistență ale ucrainenilor și a încurajat schimbul de experiență atât cu administrațiile locale județene, cât și cu cele internaționale privind actualul context european.
-Dl. Andrei Carabelea, Primarul municipiului Piatra Neamț, a salutat durabilitatea parteneriatul româno-francez și a subliniat importanța mesajului contextului actual.
-Vicepreședintele AMR, dl. Tiberiu Iacob-Ridzi, Primarul municipiului Petroșani, a salutat eforturile municipiilor aflate în linia întâi și a precizat că este nevoie de implementarea unor mecanisme de finanțare care să vină în sprijinul refugiaților din Ucraina, finanțate fie din fonduri guvernamentale, fie din fonduri europene.
-Dl. Florin Cazacu, Primarul municipiului Brad, a expus mobilizarea administrațiilor publice locale, amplificată de emoția publică.
-Dna. Oláh Emese, Viceprimarul municipiului Cluj Napoca, a evidențiat sprijinirea localităților care se confruntă în mod direct cu primirea refugiaților și menținerea unei colaborări strânse cu organizațiile nonguvernamentale care se ocupă de gestionarea acestor probleme.

Rolul autorităților publice locale și al cooperării descentralizate trebuie regândit astfel încât să răspundă nevoilor actuale, fără a afecta însă colectivitățile locale reprezentate și deservite în activitatea lor. Colectivitățile teritoriale din Franța și România sunt conectate de mulți ani, prin legături de cooperare, înfrățire și parteneriate.

Confruntate cu situația dramatică din Ucraina, colectivitățile teritoriale sunt mai mult ca niciodată mobilizate pentru a-și susține, în mod concret, colegii din Ucraina și pentru a răspunde solicitărilor autorităților locale din țările care se află în prima linie, în special pentru primirea refugiaților. De asemenea, colectivitățile teritoriale oferă sprijin colegilor din Republica Moldova.

În fața situației din Ucraina, aleșii locali și regionali au reacționat imediat pentru a condamna agresiunea Federației Ruse și pentru a-și afirma sprijinul pentru populațiile și comunitățile din Ucraina. Mai mult ca oricând, ei trebuie să contribuie, în raport cu competențele lor, la consolidarea Uniunii Europene ca spațiu de pace, democrație și valori.

Răspunzând emoției și mobilizării cetățenilor, colectivitățile teritoriale investesc în sprijinirea concretă a populațiilor și a colegilor care se află în prima linie atât în Ucraina, cât și în țările vecine: România, Polonia, Moldova. În special, aceasta implică răspunsul la situația de urgență umanitară și contribuția la primirea refugiaților în cadrul mecanismelor coordonate de autoritățile naționale și locale.

Din partea AMR au participat:
– Constantin Toma, Președinte Executiv al AMR, Primar al municipiului Buzău;
– Ion Lungu, Prim-vicepreședinte al AMR, Primar al municipiului Suceava;
– Florin-Tiberiu Iacob-Ridzi, Vicepreședinte AMR, Primar al municipiului Petroșani;
– Clotilde Armand, Primar al Sectorului 1 ;
– Leonard Achiriloaiei, Primar al municipiului Roman ;
– Florin Cazacu, Primarul municipiului Brad ;
– Gabriel Pleșa, Primar al municipiului Alba-Iulia ;
– Andrei Carabelea, Primar al municipiului Piatra Neamț ;
– Oláh Emese, Viceprimar al municipiului Cluj-Napoca;
– Daniel Nicodim, Viceprimar al municipiului Ploiești ;
– Flavia Boghiu, Viceprimar al municipiului Brașov;
– Maria Elena Seemann, Manager Public Alba-Iulia;
– Constantin Mitache, Director General al AMR;
– Laura Popescu, Director de Dezvoltare și Proiecte;
– Georgiana Mihăilă, Expert Administrație Publică AMR;