Vizita de studiu din cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, PNP002, dedicată reprezentanților AMR

In perioada 19 – 23 septembrie 2022 a avut loc a doua vizita de studiu din cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, PNP002, dedicată reprezentanților AMR, care se organizeaza în municipiile OSLO și MOSS, Norvegia, cu sprijinul partenerului norvegian KS Norway.

Pe parcursul celor 4 zile ale vizitei de studiu, delegatia alcatuita din 13 functionari publici din cadrul primariilor municipiilor membre AMR, s-a intalnit cu reprezentanti ai Asociatiei Autoritatilor Locale si Regionale din Norvegia și ai Primariei Moss.
A doua zi a vizitei de lucru s-a desfasurat la sediul primariei municipalitatii Moss. Doamna Primar, Hanne Tollerud, a deschis intalnirea facand o scurta prezentare a mandatului sau de primar si a municipalitatii.

Obiectivul sau este de a transforma municipalitatea Moss intr-un oras creativ, dezvoltat si verde.
S-a pus accent pe prezentarea sistemului electoral norvegian in cadrul caruia, conform Codul administrativ, fiecare municipiu are dreptul de a alege modalitatea de conducere: model parlamentarist si model prezidential. Modelul prezidential implica o putere administrativa oferita administratorului public, pe care primaria Moss l-a adoptat, iar cel parlamentarist este bazat exclusiv pe puterea Primarului.
Chiar daca face parte dintr-un anumit partid politic, primarul trebuie sa mentina neutralitatea in ceea ce priveste sedintele consiliului local, care in prezent este alcatuit din 6 partide politice, si sa mentina echilibrul intre toate departamentele primariei, inclusiv in relatia cu administratorul public. Primarul are un rol politic iar administratorul public are rol administrativ. Cei doi au roluri si interese diferite, astfel incat colaborarea dintre ei porneste de la puncte comune si o buna intelegere si empatie.

La finalul zilei a avut loc o plimbare impreuna cu doamna Primar in municipalitatea Moss, plimbare organizata de 2 ori pe an, in cadrul careia reprezentanti ai partidelor politice se intalnesc cu membrii comunitatii pentru a dezbate si a oferi solutii, fara a urmari interese politice. Astfel, discutiile au avut ca baza transformarea unei zone de campare, binecunoscuta in Norvegia, intr-un cartier rezidential, unde arhitectii primariei au putut prezenta planul arhitectural dar si oferi solutii pentru a nu desfiinta principalul punct de atractie a municipalitatii Moss.

Vizita a fost continuata la Moss Padel, o veche cladire industriala, transformata in primul centru de tenis Padel din Norvegia care a gazduit campionatul national, pentru a sublinia importanta revitalizarii zonelor industriale desfiintate si transformarea acestora in folosul comunitatii.