Despre Asociaţia Pro Medierea

Asociaţia PRO MEDIEREA

Este o organizaţie neguvernamentală, cu experienţă de peste 15 ani în domeniul medierii, a cărei misiune este să încurajeze colaborarea, soluţionarea disputelor prin mediere, promovarea şi implementarea medierii, precum şi dezvoltarea profesiei de mediator.

Asociaţia s-a înfiinţat în anul 2001 , ca urmare a Programului de formare a mediatorilor derulat de către Ministerul Justiţiei în colaborare cu ABBA-CEELI (Asociaţia Baroului American Iniţiativa Juridică pentru Europa Centrală şi Eurasia), fiind prima organizaţie neguvernamentală din România cu obiect principal de activitate medierea.

Activitatea Asociatiei

 Activitati principale

  • Formare iniţială şi continuă a mediatorilor-furnizor autorizat de către CdM
  •  Consultanţă şi asistenţă în proiectarea şi implementarea de sisteme de aplicare a medierii
  •  Construirea şi dezvoltarea de capacităţi pentru soluţionarea disputelor prin mediere în diferite domenii
  •  Propuneri privind reglementarea cadrului legal privind medierea în afara şi în relaţie cu sistemul judiciar
  •  Promovarea medierii
  • Dezvoltarea profesiei de mediator,   elaborarea si implementarea de   standarde profesionale in furnizarea serviciului de mediere.

Asociaţia colaborează cu instituţii şi organizaţii neguvernamentale româneşti şi internaţionale.

Ca urmare a activităţii sale, a rezultatelor, expertizei şi experienţei în domeniul medierii, din anul 2006, Asociaţia Pro Medierea a fost numita de Ministrul Justitiei ca membru al primului Consiliu de Mediere al României.

 Asociatia Pro Medierea a facut parte din Consiliul de mediere, in perioada 2006-2014.

În anul 2008, la inititiva membrilor Asociației Pro Medierea, in baza art 24 din Legea 192/2006, a fost înfiinţatăAsociaţia Profesională a Mediatorilor din România, prima asociație de tip profesional, cu scopul de a apara drepturile si a reprezenta interesele profesionale ale mediatorilor.

Cursuri de formare a mediatorilor

Formarea mediatorilor reprezinta una din principalele directii de activitate ale Asociatiei Pro Medierea.

Experienta, calitatea cursurilor, precum si solida expertiza a formatorilor,   a determinat numirea Asociatiei in primul Consiliu de mediere, in care au fost șpuse   bazele sistemului de formare in vederea dobandirii competentelor de mediator.

Datorita standardului inalt de calitate al propriilor programe de formare, Asociatia   a avut o contributie majora la elaborarea, in cadrul activitatii din Consiliul de mediere, a Standardului de formare a mediatorilor.

Prin cursurile de formare   se urmareste ca participantii sa dobandeasca cunostintele si abilitatile necesare unui mediator si totodata sa isi formeze mentalitatea de mediator, sa inteleaga perspectiva din care actioneaza acesta, fundamentele, principiile si procesul de mediere.

 Cursul de formare a mediatorilor asumat de Asociatia Pro Medierea este cursul elaborat de d-na Popoviciu Daniela(Preşedinte), avand la baza modelul propriu de mediere facilitativa.