• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


Adunarea Generală a AMR 2016

07
 

Luni, 17 octombrie 2016, a avut loc la Bucureşti reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).

La şedinţă au participat dl Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU - Președintele Senatului României,  dl. Florin IORDACHE, Preşedintele Camerei Deputaţilor, dl Vasile DÎNCU – Viceprim–ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), dna. Violeta ALEXANDRU – Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC), dna. Angela CRISTEA - Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, reprezentanţi ai Parlamentului României şi parteneri ai AMR.

De asemenea, la reuniunea Adunării Generale a AMR au luat parte reprezentanţii Academiei de Studii Economice Bucureşti, Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu Bucureşti, Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, reprezentanţi ai Bancii Mondiale şi ai Asociației Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene, ACRAFE.

 Pe agenda şedinţei s-au aflat următoarele subiecte precum:

 • Raportul de activitate al Comitetului Director al AMR
 • Strategia generală de descentralizare în contextul Cartei europene a autonomiei locale
 • Prezentarea stadiului înființării sucursalelor AMR și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a acestora
 • Rectificarea bugetului AMR pe anul 2016 și mandatarea Comitetului Director de a adopta decizii cu privire la modificarea acestuia
 • Situația încasării cotizației membrilor AMR

Preşedintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre procesul de evoluţie a zonelor urbane din România: “Nu este simplu să faci administraţie publică în România. Sistemul public are încă câteva hibe de funcţionare şi de relaţionare instituţională, dar vă admir pentru eforturile pe care le faceţi, pentru modul în care vă achitaţi de atribuţii. Văd o evoluţie impresionantă în foarte multe dintre oraşele din România. Şi acest lucru vi se datorează.”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, dl Florin Iordache a abordat câteva subiecte de mare actualitate pentru primarii de municipii, dintre care Legea salarizării unitare şi atribuţiile Curţii de Conturi: "Chiar dacă legea salarizării unitare întârzie şi, indiferent de când vom veni noi, probabil că vom veni la 1 ianuarie la guvernare și vom veni cu o lege a salarizării unitare pe care o vom eșalona pe doi, pe trei, pe patru ani, pentru că impactul bugetar va fi foarte mare. Nu va veni nimeni să se angajeze în primărie, pentru că efectiv dintr-o mie de lei nu se poate susține. Nu vom putea întineri și nu vom putea aduce plus valoare în primării". Referitor la Curtea de Conturi, domnia sa a afirmat că “modificarea legii 94 trebuie neapărat făcută, pentru că dumneavoastră, primarii, sunteți principalii vinovați de fiecare dată când vine Curtea de Conturi.“

Viceprim-ministrul Vasile Dâncu, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a vorbit despre proiectele realizate de MDRAP în colaborare cu AMR: “Am preluat majoritatea proiectelor pe care ni le-aţi propus şi am încercat să le transpunem în hotărâri şi decizii ale Guvernului. M-am bucurat să văd o decizie pe care aţi luat-o, cea de regionalizare a AMR. Cred că este o nouă dovadă că este nevoie de regionalizare, iar tema principală a reuniunii, cea a descentralizării sper să aibă ecou în ceea ce priveşte deciziile centrale.” Vasile Dâncu a vorbit şi despre ceea ce a făcut MDRAP referitor la  descentralizare şi depsre proiectul strategiei de descentralizare care este un document cadru ce stabileşte direcţiile strategice ale Guvernului cu privire la continuarea procesului de descentralizare, concentrându-se pe transferul de competenţe de la nivelul administraţiei centrale la nivelul administraţiei locale. Guvernul a hotărât care sunt domeniile care pot fi supuse procesului de descentralizare: agricultură, turism, mediu, sănătate, educaţie, cultură.

Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, dna Violeta Alexandru, a mulţumit AMR pentru colaborarea de până acum afirmând că “este foarte important că AMR şi-a strâns rândurile. Este foarte important ca la masa discuţiilor să fie primari cu experienţă, primari care reprezintă municipii foarte puternice. Forţa Asociaţiei depinde foarte mult de modul în care membrii ei cred în credibilitatea şi forţa ei.”

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, dna Angela Cristea, a afirmat în discursul domniei sale că “Asociaţia Municiilor din România este cunoscută la nivel european ca partener al Comisiei Europene în defintivarea politicilor europene. Sunt aici pentru a transmite mesajul Comisiei Europene, un mesaj de mulţumire pentru ceea ce aţi făcut până acum şi de încurajare să rămâneţi aproape de noi pentru că succesul politicilor europene depinde de măsura în care acestea răspund nevoilor cu care vă confruntaţi. Ne interesează dezvoltarea urbană pentru că în oraşele Uniunii Europene trăieşte 70% din Populaţia UE. Ne interesează care este calitatea vieţii în aceste oraşe care se transformă într-un magnet care atrage mii de locuitori în fiecare an.”

În partea a doua a reuniunii, AMR şi-a ales o nouă structură de conducere:

Preşedinte – Robert Sorin Negoiţă, Primarul Sectorului 3 Bucureşti

Preşedinte Executiv – Ilie Gavril Bolojan, Primarul Municipiului Oradea

Prim-vicepreşedinţi – Lia Olguţa Vasilescu, Primarul Municipiului Craiova şi Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad

Vicepreşedinţi – Teodor Ovidiu Creţu - Primarul Municipiului Bistriţa, Daniel Ştefan Drăgulin - Primarul municipiului Călăraşi, Decebal Făgădău - Primarul Municipiului Constanţa, Ion Lungu – Primarul Municipiului Suceava şi Dan Bobouţanu – Primarul Municipiului Hunedoara.

Secretar General – Marian Dragomir, Primarul Municipiului Brăila

Purtător de cuvânt – Tiberiu Iacob-Ridzi, Primarul Municipiului Petroşani

Trezorier – Adrian Mocioniu, Primarul Municipiului Slobozia.

“Este un moment important, o piatră kilometrică în activitatea acestei structuri asociative, avem o nouă conducere, un nou Comitet Director şi sunem plini de entuziasm şi de râvnă să pornim la treabă în perioada următoare. Avem foarte multe lucruri de schimbat în bine, de îmbunătăţit în mod evident, de aceea avem nevoie de implicare cât mai mare din partea tuturor primarilor de municipii pentru a vedea care sunt problemele care îi afectează în activitate şi care ar fi soluţiile." a declarant Preşedintele AMR, Robert Sorin Negoiţă.

De asemenea, în cadrul unor declaraţii de presă, Președintele AMR s-a referit la una dintre problemele cu care se confruntă primăriile de municipii şi anume atribuirea Curţii de Conturi a unor competenţe de îndrumare: "Lupta împotriva corupției comportă două aspecte. Nu doar combatere. Se face foarte mult pe combatere și foarte bine. Dar pe prevenție? Avem ca obiectiv acest lucru: haideți să luptăm împotriva corupției și din perspectiva prevenției, nu doar din perspectiva combaterii. Nu de altceva dar ați văzut, suntem în situația în care să nu investim în școli și spitale, băgăm bani în pușcării. Haideți să facem mai mult pentru prevenție, pentru că eu nu cred că e un obiectiv al României să avem cât mai mulți oameni în pușcărie. Haideți să ajutăm oamenii să nu greșească — aceia care sunt de bună credință. De exemplu, noi nu vrem să greșim. Cine ne ajută? Nu avem măcar o instituție din această țară, atunci când avem dubii, când din cinci directori cu care stăm de vorbă din primărie, ne dau șapte soluții. Care e cea corectă? Ne trebuie un far călăuzitor, care să ne spună: 'soluția este asta' și noi să o urmăm în consecință, fără să fim învinuiți după aceea". 

Preşedintele executiv al AMR, Ilie Gavril Bolojan a afirmat că “Pentru a putea performa în comunităţile noastre, avem nevoie de un cadru legal care să ne permită să facem acest lucru. Intenţia noastră este să colaborăm anii următori cu reprezentanţii în Parlamentul României, care vor fi aleşi în alegerile din 11 decembrie, în aşa fel încât legi care nu ne permit să performăm la un nivel maxim, să fie modificate.” 

La rândul său, Prim-vicepreşedintele AMR, Lia Olguţa Vasilescu a declarat că “în ultima perioadă, Asociaţia Municipiilor din România a cunoscut o dinamică foarte mare şi asta a dus la rezolvarea câtorva probleme pe care am reuşit sa le trecem ca şi legislaţie prin Parlamentul României, dar încă mai sunt foarte multe legi care ne ajută, pe care vrem să le lucrăm.”