• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Intalnire de Lucru


Conducerea AMR, întâlnire importantă cu oficialii Comisiei Europene!

22.11 intalnire reprezzentant ue 01 mic
 

Președintele Asociației Municipiilor din România, domnul Robert Negoiță, a discutat, la București, cu Directorul General pentru Politici Regionale și Urbane, Divizia pentru România, din cadrul Comisiei Europene, domnul Koen Delanghe.

Tema principală a întâlnirii a reprezentat-o accesul pe care municipiile îl au la finanțarea europeană pentru programele de dezvoltare locala. O problemă identificată, în cadrul discuțiilor, a fost aceea referitoare la întârzierea apariției ghidurilor pentru noul exercițiu bugetar european. Concret, lipsa acestor ghiduri, pe care Guvernul trebuie să le publice, nu permit autorităților locale să întocmească și să depuna proiectele, riscându-se, astfel, pierderea unor sume importante de bani. Președintele AMR a discutat și despre nivelul ridicat de birocrație, aducând în atenție faptul că, de-a lungul timpului, s-a pierdut finanțarea pe anumite proiecte, din cauza lipsei unei singure semnături.

“Problema nu a fost lipsa acelei semnături, omise uneori din grabă, ci faptul că dosarele trebuiau refăcute complet. Asta înseamnă că s-a pierdut mult timp, s-au consumat resurse, atât umane, cât și materiale și, mai mult, din această cauză, s-au ratat termenele pentru depunerea unor proiecte. Practic, s-au pierdut bani, din cauza unor prevederi birocratice excesive.” a explicat Președintele AMR.

“Împărtășim această îngrijorare a dumneavoastră referitoare la birocrație, dar și la întârzierea apariției acestor ghiduri. Există mulți bani care se pot folosi pentru programe  complexe de care municipiile din România au nevoie, pentru dezvoltare, și care riscă să se piardă, tocmai fiindcă apar aceste întârzieri. Trebuie ca, împreună cu Guvernul României, să ne așezăm la masa discuțiilor și să găsim soluții, că să nu se rateze aceste șanse.” a subliniat oficialul european.

Președintele AMR a adus în atenție și problematica personalului, a pregătirii angajaților, dar și a motivării lor financiare, în contextul în care, salariile din administrația locala sunt mult sub cele din administrația centrală.

“Este nevoie de o instituție care să pregătească specialiști în domeniul achizițiilor publice. Vorbim mult despre asta, dar nu avem un liceu, o universitate, o instituție de învățământ care să poată pregăti astfel de specialiști. Poate și asta ar ajuta ca dosarele să fie întocmite rapid și corect : angajați specializați, care să știe foarte bine toate mecanismele. “ a declarat Președintele AMR.

La finalul întrevederii, Directorul General pentru Politici Regionale și Urbane, Divizia pentru România, din cadrul Comisiei Europene, domnul Koen Delanghe a acceptat invitația Președintelui AMR de a discuta și cu alți membri din conducerea Asociației Municipiilor din România. Domnia sa și-a manifestat disponibilitatea de a  participa, cu prima ocazie, la o ședință a Comitetului Director al AMR.