• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Noutati


Constituirea Sucursalei AMR Nord – Est, Bacău

Miercuri, 10 august 2016, Primăria Municipiului Bacău a găzduit prima întâlnire a primarilor de municipii membre ale AMR care din Regiunea Nord – Est.

La întâlnire au participat:

 • Președintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiță, Primarul Sectorului 3 al Municipiului  București
 • Primarul Municipiului Bacău, domnul Cosmin Necula
 • Primarul Municipiului Moinești, domnul Viorel Ilie
 • Primarul Municipiului Onești, domnul Nicolae Gnatiuc
 • Primarul Municipiului Botoșani, domnul Cătălin Flutur
 • Primarul Municipiului Dorohoi, domnul Dorin Alexandrescu
 • Primarul Municipiului Piatra Neamț, domnul Dragoș Victor Chitic
 • Primarul Municipiului Roman, domnul Dan Laurențiu Leoreanu
 • Primarul Municipiului Vaslui, domnul Vasile Pavăl
 • Domnul Aurel Gabriel Simionescu - Director de Dezvoltare Municipală AMR

În cadrul reuniunii s-a decis stabilirea sediului regional al Sucursalei AMR Nord – Est în municipiul Bacău. Totodată, primarul Municipiului Bacău, domnul Cosmin Necula a fost ales președinte regional al AMR Nord – Est. ,,Cred că prin această reprezentanță regională a AMR, primarii municipiilor din Regiunea Nord-Est au un vehicul prin intermediul căruia, cu chibzuință și cooperare, pot împinge lucrurile mai departe și, astfel, pot asigura o perspectivă de dezvoltare acestei regiuni. Ca primar al Bacăului am convingerea că, utilizând pârghiile și mijloacele de care dispune AMR, vocea municipiilor din Regiunea Nord-Est se va face auzită, cu mai multă rezonanță și putere, atât în planul administrației centrale (Guvern), cât mai ales la Bruxelles, acolo de unde se dă ora exactă în Uniunea Europeană.” a declarat primarul Cosmin Necula.

Una dintre principalele probleme aduse în atenție de către participanții la întrunirea AMR Nod – Est a fost necesitatea demarării construcției autostrăzii care să lege regiunea Moldovei de restul țării, S-a apreciat că sprijinul AMR este esențial pentru a se aduce pe agenda publică și în legea bugetului național o finanțare mai rapidă a acestui obiectiv.

O altă problemă pe care o întâmpină administrația locală este nivelul scăzut de salarizare al funcționarilor publici și diferențele majore de salarizare între administraţia locală şi administrația centrală. În același timp s-a opinat că este nevoie de mai multă responsabilitate în actul de control a instituțiilor care verifică activitatea primăriilor. „O problemă majoră cu care ne confruntăm este lipsa personalului în administrația locală, unii dintre angajați preferând să plece în administrația centrală. În același timp, circa 30 de instituții verifică activitatea primăriei, care este complexă. Nu dorim să fim mai puțin controlați, dar o împărțire a responsabilității este extrem de importantă. Dacă un angajat este tras la răspundere pentru o greșeală administrativă, la fel trebuie tras la răspundere și un funcționar care a făcut exces de zel”, a declarat președintele Robert Negoiță.

În cadrul dezbaterii s-au mai ridicat și următoarele probleme specifice Regiunii Nord - Est: bugetele prea mici ale municipiilor din regiunea Moldovei, lipsa investitorilor care să constituie zone economice puternice și investiții importante, necesitatea dezvoltării zonelor metropolitane, nevoia de consultanță pe diverse domenii pentru primării.