• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Everimente


Adunarea Generala a AMR din 13.03.2017

MAC 7861
 

Luni, 13 martie 2017, a avut loc la Bucureşti reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).

La şedinţă au participat Preşedintele Senatului, domnul Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU, Preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Liviu DRAGNEA, Prim-ministrul României, domnul Sorin GRINDEANU, Viceprim–ministrul, Ministrul Dezvoltării Regionale,  Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), doamna Sevil SHHAIDEH, Viceprim-ministrul, Ministrul Mediului, domnul Daniel CONSTANTIN, Primarul General al Capitalei, doamna Gabriela FIREA, miniștri, reprezentanţi ai Parlamentului României şi ai partenerilor AMR.

Pe agenda şedinţei s-au aflat următoarele subiecte:

 • Codul Administrativ
 • Codul Finanțelor Publice
 • Statutul Funcționarilor Publici
 • Legea Salarizării unitare
 • programele operaţionale cu finanţare europeană, precum si alte teme de interes pentru autorităţile locale

În deschiderea ședinței, Președintele Asociației Municipiilor din România, Primarul Sectorului 3, domnul Robert Negoiță, a reafirmat prioritățile AMR : « Cu toții ne dorim o administrație locală eficientă, cu proiecte bune pentru comunitate, cu proiecte care să ducă într-adevăr la dezvoltare locală și regională. Totodată, o prioritate rămâne și lupta împotriva corupției, și aici discutăm din nou despre prevenție, iar Guvernul și Parlamentul ne sprijină să avem un cadru legal cât mai potrivit. »

Preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a accentuat că este nevoie de cooperare între autoritățile locale și reprezentanții Executivului și ai Legislativului, pentru accelerarea programelor menite să ridice nivelul economic al țării noastre . « Se dezbate, în aceste zile, tot mai intens, situația Europei, a viitorului Europei. Dumneavoastră, primarii, aveți un rol esențial pentru momentul în care România va avea Președinția Uniunii Europene. Dacă România este un stat puternic economic, atunci vom putea negocia bine. Unii dintre primari s-au axat pe microadministrație. Este foarte bine să facă și asta, dar un primar trebuie să fie vizionar, să încurajeze dezvoltarea, să atragă investițiile. Vă rog, așadar, dați drumul la proiecte, încurajați și susțineți proiectele, pentru că, prin dezvoltarea localităților dumneavoastră, contribuiți la consolidarea statutului României, ca stat puternic în UE. 2017 este un an crucial pentru comunitățile locale. «  a declarat domnul Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea,  a adus în discuție nevoia de a actualiza legislația, astfel încât aleșii locali să se poată concentra pe dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă.  

 “Avem, de săptămâna trecută, o decizie a CCR care delimitează foarte clar oportunitatea de legalitate. Primarul trebuie să fie lăsat să își facă treaba, să facă ce e mai bine pentru comunitate, oportunitatea unei acțiuni este o decizie pe care o are Primarul. Da, sigur, pentru legalitate, poate fi tras la răspundere. De prea multe ori, însă, majoritatea instituțiilor publice de control, Curte de Conturi, Parchete, de exemplu, au venit să întrebe primarul de ce a construit acel drum și nu un altul. Cred că decizia CCR trebuie luată în serios și trebuie să modificăm legea, astfel încât Primarul să răspundă doar legal, nu și asupra oportunității. Cetățenii sunt cei care vor aprecia și vor taxa.” a spus domnul Liviu Dragnea. Domnia sa a punctat şi asupra necesităţii ca Legea salarizării unitare, la care se lucrează acum, să elimine una dintre anomaliile din sistem : “ În orice instituție, șeful trebuie să aibă salariul cel mai mare. Acum, în Primării, nu este așa, de aceea, în Legea Salarizării, avem un amendament pentru ca salariile primarilor să crească. Vorbim de un procent de 30%. Totodată, în condițiile în care acum se lucrează la Legea Prevenției, am cerut Guvernului ca în draft să existe și un capitol privind prevenția pentru autoritățile locale. Concret, să existe cadrul legal pentru ca instituțiile de control, după ce constată problema, să dea un interval de timp rezonabil pentru rezolvarea problemei respective. “ 

Prim- ministrul României, domnul Sorin Grindeanu, a vorbit despre proiectul comun la care au aderat toate forțele politice din țară și al cărui scop este eliminarea decalajelor ce pot apărea în cadrul unei Europe ce se dezvoltă pe mai multe viteze. « Marile proiecte sunt cele care contează, dincolo de culoarea politică, este necesar să ne oprim pentru o clipă și să ne concentrăm activ pe ceea ce avem de făcut, să aducem în atenție marile proiecte”. a declarat domnul Sorin Grindeanu. In acest sens, domnia sa a propus organizarea unor întâlniri regionale în care să se discute despre marile proiecte de dezvoltare : « Am toată încrederea că împreună, prin discuții, vom reuși să punem în practică atât marile proiecte, cât și schimbările de legislație de care avem atâta nevoie. »

La rândul său, Președintele AMR, Domnul Robert Negoiță, a salutat invitația Șefului Guvernului de a organiza astfel de întâlniri regionale și a reamintit faptul ca Asociația Municipiilor din România a avut deja o serie de astfel de dezbateri  pentru identificarea și soluționarea problemelor apărute în domeniul achizițiilor publice pe noua legislație.   

Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, doamna Sevil Shhaideh  a insistat pe faptul că, până pe 17 martie, autoritățile locale pot depune proiecte pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, dat fiind că, pe acest exercițiu, se vizează finanțarea a 5 direcții. Referitor la chestiunile ce țin de reforma administrației publice, doamna Shhaideh a explicat : “Avem în lucru Statutul Funcționarului Public, avem Codul Administrativ, Legea Guvernului. Este imperativ ca pentru toate acestea să ne trimiteți observații și propuneri, ca, împreună, să găsim cea mai bună formulă. Iar pentru orice problemă, ministerul pe care îl conduc vă invită la discuţii. Suntem aici, suntem deschişi la colaborare.

Viceprim- Ministru, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, domnul Daniel Constantin a răspuns solicitării AMR de a găsi, cât mai curând, o rezolvare la problema taxei de 80  de lei pentru depozitarea deşeurilor, intrată în vigoare la 1 ianuarie. „Ne-am propus, şi am explicat asta,  să nu facem ca taxa să fie transferată către cetățean, dar să nu fie o povară nici pentru autorităţile locale. Popunerea a fost ca taxa să se aplice diferenţiat, doar pentru acele cantităţi de gunoi care nu se încadrează în procentul ce trebuie reciclat. Ştiu că vreţi termene şi pot să vă spun că astăzi ordonanţa care să reglementeze această situaţie pleacă din Minister spre avizare la celelalte insituţii. „  În privinţa taxei de mediu, domnul Daniel Constantin a subliniat că există  o rețea națională de monitorizare a calităţii aerului şi că Executivul a decis să redacteze legislaţia care să permită autorităţilor locale să introducă, dacă doresc, taxarea pentru accesul în anumite zone ale oraşelor. Domnia sa a anunţat că, pe 25 martie, se vor lansa calendarul şi ghidul pentru 7 din cele 11 programe de mediu, inclusiv programul Rabla.

Primarul General al Capitalei, doamna Gabriela Firea, a discutat despre proiectul pe care municipalitatea bucureşteană îl pregăteşte: „În cele șase luni de mandat am devenit o echipă, noi, primarii de Sectoare şi Primarul General şi, chiar dacă în afară de domnul Negoiţă, toţi suntem la primul mandat, în curând, vom deveni cu toţii profesionişti. Lucrăm acum la legea capitalei, o lege care să prevadă o dezvoltare sinergică şi sunt convinsă că, împreună, vom reuşi ceea ce ne propunem.

Preşedintele executiv al AMR, domnul Ilie Gavril Bolojan a afirmat că, în cadrul Comitetului Director premergător Adunării Generale, primarii de municipii au convenit să propună un acord Politic, factorilor de decizie, care să înlesnească soluţionarea problemelor pe care le întîmpină autorităţile locale. „Considerăm că rezolvarea unor probleme punctuale este mai uşoară decât atacarea unor teme majore, iar noi am concluzionat că există 3 paliere pe care este nevoie să acţioneze acest acord politic: salarizare, legislaţie, legea finanţelor publice. În ceea ce priveşte legislaţia, considerăm că acum este imperativ să se clarifice incompatibilitatea, dat fiind că, în practică, ajungem să vedem cum legile se bat cap în cap.” Domnul Ilie Boljan a cerut, în numele AMR, ca primarii să aibă, pe noua Lege a Salarizării, intrumentele de a-i premia pe angajaţii care fac performanţă. În replică, premierul a explicat că, în actualul proiect al legii, este prevăzut şi un astfel de procent pe care Primarii să îl poată folosi pentru recompensarea angajaţilor care obţin rezultate.

Prim-vicepreşedintele AMR, domnul Gheorghe Falcă,  a insistat asupra faptului că „ ne   interesează   salarizarea, tot ce ţine de eliminarea anomaliilor, ne interesează  finanţele   publice   locale,  dar şi discuţiile despre statutul funcționarilor publici, discutăm de legile prevenței, de descentralizare şi, pentru toate acestea, ne dorim să fim partenerii Guvernului şi ai Parlamentului. În privinţa taxei de depozitare a gunoiului, sperăm ca, prin programe clare, aceşti bani să se întoarcă la noi, la comunităţile locale, să putem investi în proiectele pentru mediu.”

La rândul său, vicepreşedintele AMR, domnul Ovidiu Creţu, a declarat: „Sper ca situaţiile confuze să se reglementeze şi mă refer aici la instituţiile de control, adică la relaţiile pe care le avem acum, primăriile, cu aceste instituţii. Legea trebuie să fie clară şi asta trebuie să se întâmple curând, ca să nu fim blocaţi în activitate, pentru că legile se bat cap în cap.Primarul Municipiului Giurgiu, domnul Nicolae Barbu, a vorbit despre decalajele care pot apărea între localităţile din ţară, în privinţa oportunităţilor de dezvoltare şi a insistat că „Nu ne dorim o Românie cu mai multe viteze. Este nevoie să conlucrăm pentru toate proiectele ce ne interesează.”.

 

În cadrul şedinţei Adunării Generale, membrii AMR au votat :

 • Raportul de activitate al AMR pentru 2016
 • Programul AMR pentru anul în curs
 • Bugetul pentru anul 2017
 • Înfiinţarea Institutului Naţional de Studii şi Cercetări în Administraţie