• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


Comitetul Director al AMR,sedinta de lucru din 08.05.2017

MAC 2576
 

Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România s-a reunit, astăzi, 08.05.2017, la Bucureşti. Temele de pe ordinea de zi a şedinţei au fost :

 • Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice
 • Proiect de lege de modificare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii
 • Codul Administrativ
 • Legea Prevenţiei
 • OUG pentru modificarea şi completarea unor prevederi din OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu
 • Aprobare:  Act Constitutiv şi Statutul / Institutul Național de Studii şi Cercetări în Administraţie Publică (INSCAP)

 La şedinţă au participat, alături de primarii de municipii, membrii ai Comitetului Director :

 • Viceprim-ministru,  Ministrul Mediului, doamna Graţiela-Leocadia GAVRILESCU
 • Ministrul Muncii și Justiţiei Sociale , doamna Lia-Olguţa VASILESCU
 • Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene, doamna Sirma CARAMAN
 • Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene, domnul Ciprian Lucian ROŞCA

           Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, domnul Robert Negoiţă, a solicitat doamnei Ministru al Mediului,  să se găsească urgent o soluţie pentru reglementarea problemei cauzate de intrarea în vigoare, de la începutul anului, a OUG 196/2005, cea prin care se prevede taxarea cu 80 de lei pe tonă pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate de către terţi în vederea eliminării finale prin depozitare.

           “Avem o mare problemă cu taxa de mediu, adica OUG 196/ 2005, care penalizează toate autorităţile locale. Este o prevedere profound incorectă şi acest lucru trebuie schimbat. Noi propunem să fie penalizaţi doar cei care nu reciclează, care nu colectează selectiv şi care nu îşi fac acea cotă de material selectiv. Nu trebuie să fie suprataxate toate autorităţile locale, cid oar acelea care nu îşi fac treaba.” a explicat Preşedintele AMR.

          “ Suntem deja în negocieri pentru ca legea 196/ 2005 să fie modificată şi să nu mai apară probleme la nivelul autorităţilor locale. Şi, desigur, nici cetăţeanul nu trebuie penalizat pentru ceva ce nu a fost învăţat să facă : colectare selectivă. Acum îl vom învăţa să facă asta, prin campanii de informare, şi îi vom explica şi care sunt avantajele. Propunerea noastră este ca taxa de  80 de lei la tonă să rămână, dar să eliminăm taxa de 100 de lei, care era, în fapt, o dublă taxare, am convenit ca populaţia să plătească diferenţiat pentru ceea ce produce şi să se facă selectarea pe două fracţii,  uscată şi umedă. Producătorii de ambalaje vor putea finanţa astfel nişte proiecte ale UAT-urilor, dar doar acolo unde administraţiile locale îşi fac treaba şi colectează selectiv. „ a punctat Ministrul Mediului, doamna Grațiela-Leocadia Gavrilescu.

           Prim- vicepreşedintele AMR, domnul Gheorghe Falcă, a subliniat necesitatea ca banii care vor fi colectaţi din amenzi să ajungă la autorităţile locale pentru a putea fi investiţi în modernizarea sistemelor de reciclare, iar, la rândul său, Preşedintele Executiv al AMR, domnul Ilie Bolojan a adus în discuţie necesitatea ca autorităţile locale să taxeze în funcţie de greutate sau volum, astfel încât cetăţenii să simtă că fac economie şi să fie motivaţi să recicleze. 

            În privinţa legii salarizării unitare, Preşedintele AMR a explicat : “Principiul conform căruia conducătorul instituţiei trebuie să aibă cel mai mare venit trebuie să se regăsească şi în administraţia publică locală. Primarul trebuie să fie pe prima poziţie, iar apoi, salariile să fie armonizate piramidal.”

        Ministrul Muncii, doamna Lia-Olguţa Vasilescu a subliniat faptul că varianta corectă este ca, în fiecare localitate, Consiliile Locale, la propunerea Primarului, să stabileaască grila de salarii, având în vedere faptul că o astfel de măsură ar fi un pas înspre descentralizare.  “Dacă vrei să dai multe salarii mici este alegerea ta sau poţi da mai puţine salarii motivante, oamenilor bine pregătiţi, oamenilor profesionişti.” a completat Preşedintele AMR, domnul Robert Negoiţă.

      Referitor la proiectul de lege privind autorizarea executării lucrărilor de construire şi desfiinţare, Prim- vicepreședintele AMR, domnul Gheorghe Falcă, a adus în discuţie necesitatea ca propunerea AMR, aceea referitoare la reintroducerea acordului unic - cel care stabilea ca în 30 de zile toate autorităţile competente să fie obligate să elibereze avizele solicitate de Primării – să fie inclusă în legislaţie ce urmează să fie aprobată. „ Dezvoltarea s-a putut produce atunci când se eliberau actele în aceste 30 de zile, acordul unic a fost momentul în care am asitat la investiţii şi la crearea de noi locuri de muncă” şi-a susţinut Prim- vicepreşedintele AMR ideea.                      

          În cadrul discuţiilor s-a mai abordat subiectul legat de Codul Administrativ, pentru care AMR  a trimis sugestii ce au fost incluse în proiectul de lege, cel referitor la Legea Prevenţiei, dar şi tema referitoare la Institutul Național de Studii și Cercetări în Administrație Publică (INSCAP).