• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


INTALNIRE AMR ,CNIPMMR SI ARB

amr 5 iulie3
 

Președintele Asociației Municipiilor din România - AMR, domnul Robert Sorin Negoiță și Directorul General, domnul Constantin Mitache s-au întâlnit miercuri, 5 iulie 2017, la sediul AMR - Casa Municipiilor, din strada Matei Basarb, nr. 63, cu domnul Florin Jianu, președintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România - CNIPMMR, domnul Liviu Rogojinaru, Secretar General al CNIPMMR și Asociația Română a Băncilor reprezentată de domnul Constantin Rotaru, Şeful Departamentului Administrarea Schemelor de Plăți.

 Întâlnirea de lucru a avut loc ca urmare a desemnării domnului Robert Sorin Negoiță în calitatea de raportor al Comitetului European al Regiunilor pentru Programul COSME, program lansat de Comisia Europeană și gestionat de DG Grow şi a avut ca scop discutarea posibilităților de a îmbunătăţi modul de implementare a programelor UE destinate creșterii competivității întreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii.

 ”Vrem să facem cât mai multe lucruri pentru mediul de afaceri. Acum, avem ocazia prin programul COSME. Problema este că în România acest program nu este foarte cunoscut. Vreau să mă implic cât mai mult  pentru că sunt anumite prevederi din cauza cărora primăriile de municipii au mari probleme să acceseze aceşti bani, în special pe mobilitate urbană, unde sunt deja agreate nişte condiţii cu Comisia Europeană.”, a declarat domnul Robert Sorin Negoiţă.

 Programul COSME, cu o alocare financiară de 2,3 miliarde euro pentru perioada 2014 – 2020, include mai multe acţiuni, al căror scop este să ducă la îndeplinirea a 4 obiective:

 •  îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-uri, prin instrumentele financiare dedicate;
 • facilitarea accesului IMM-urilor la pieţe, în special cu ajutorul Reţelei întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network - EEN), al serviciilor de asistenţă pentru IMM-uri cu privire la drepturile de proprietate intelectuală şi al portalului „Europa ta - Întreprinderi”;
 • crearea unui mediu favorabil întreprinderilor și competitivităţii pentru a încuraja înfiinţarea de întreprinderi şi dezvoltarea acestora, prin reducerea poverii administrative, susţinerea unei reglementări inteligente şi favorabile IMM-urilor, modernizarea industriilor şi facilitarea accesului IMM-urilor la achiziţii publice;
 • promovarea antreprenoriatului, în special prin acţiuni de îndrumare şi programe specific adresate antreprenorilor.

În calitatea de  raportor, AMR va elabora un raport la nivelul celor 28 de state membre ale UE, intitulat „Viitorul programului COSME după 2020: perspectiva autorităţilor locale şi regionale”, care trebuie să aibă în vedere cel puţin următoarele:

 •  evaluarea programului la nivelul statelor membre UE;
 • identificarea nevoilor specifice de dezvoltare ale diferitelor tipuri de IMM-uri;
 • identificarea nevoilor curente de finanţare a capitalului propriu pentru IMM-uri şi start-up-uri şi cum ar putea fi abordate în viitor, prin intermediul COSME sau al unui program ulterior;
 • modul în care programul COSME contribuie la promovarea antreprenoriatului şi a internaţionalizării IMM-urilor la nivel regional şi local prin evidenţierea de bune practici.