• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


Comitetul Director al AMR din 04 septembrie 2017

AMR CD 17
 

Luni, 4 septembrie 2017 a avut loc la București reuniunea Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România – AMR.
La discuții au participat Ionuț MIȘA - Ministrul Finanțelor Publice, Mircea-Titus DOBRE - Ministrul Turismului, Sirma Caraman – Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Daniela PESCARU – Secretar de Stat MFP și Mirela CĂLUGĂREANU - Președintele ANAF.
 
În cadrul întâlnirii au fost dezbătute atât propunerile de modificare a Codului Fiscal , proiectul  Codului Finanțelor Publice Locale si proiectul Legii Turismului.

”Vom avea un act normativ distinct pentru administrația Locală. Lucrăm împreună cu MDRAPFE pentru a crea o sustenabilitate a bugetelor locale astfel încât sumele din fonduri de echilibrare să fie mai mici fără a influența într-un fel sau altul bugetele locale. Practic se dorește acordarea unei sume fixe pentru fiecare persoană de la nivelul unităților locale. Suma propusă este de 750 de Ron pentru fiecare cetățean, iar noi trebuie să ne asigurăm că la nivelul fiecărei unități locale este o sumă suficientă, a susținut domnul Ionuț Mișa, Ministrul Finanțelor Publice.

Președintele Asociației Municipiilor din România - AMR, domnul Robert Sorin Negoiță , a vorbit despre propunerea AMR privind impozitarea clădirilor guvernamentale ”Ar fi o intrare in  normalitate. Este o ocazie bună ca instituțiile statului să își facă ordine în active. Sunt foarte multe active abandonate pentru care nu plătesc nimic. Sunt terenuri și clădiri care au ajuns să fie o mare problemă pentru comunitate.”
La rândul său, Președintele Executiv al AMR, primarul municipiului Oradea , domnul Ilie Bolojan, a afirmat că "municipiile nu vor bani de la MFP. Noi vrem să ne creați un cadru flexibil, care să ne permită să ne facem anumite politici publice locale. Dacă s-ar introduce impozitarea activelor, în mod cert va fi o inventariere a imobilelor abandonate de 10-15 ani".

Referitor la legea Turismului, Ministrul Mircea-Titus Dobre a informat că în perioada următoare vor avea loc consultări publice în teritoriu astfel încât Legea Turismului să poată fi finalizată în această toamnă ”Vom avea consultări publice în cele mai importante zone turistice: Prahova, Brașov, Târgu Jiu, Constanța. Vor avea loc dezbateri și la București unde vom sustine efectuarea unui studiu , astfel încât capitala să aibă cât mai urgent o zonă turistică. De asemenea, intenționăm să acordăm ajutor de stat pentru stațiunile de interes local și național.”
La finalul reuniunii, conducerea AMR a discutat despre evenimentele care vor avea loc în perioada următoare , respectiv vizita domnului Karl -Heinz Lambertz, Președintele Comitetului European al Regiunilor – CoR, la București, în perioada 7- 8 septembrie 2017 și organizarea în luna noiembrie a Galei AMR , care are ca obiectiv promovarea performanței administrației publice . "Comitetul Regiunilor este, cum zic francezii, Senatul Local din Uniunea Europeană. Sunt foarte mândru și, evident, îmi asum responsabilitatea să reprezint România în acest FOR, împreună cu 15 colegi. De asemenea, colegii mi-au făcut onoarea să mă aleagă președintele delegației. Este o funcție cu o mare responsabilitate și cred că România trebuie să existe în Europa. Pentru asta trebuie să activăm, trebuie să facem demersuri, trebuie să le arătăm disponibilitatea din partea noastră pentru tot ce înseamnă problematica europeană și pentru tot ce înseamnă reglementare europeană. AMR joacă un rol important în toată această conjunctură, mai ales că Asociația Municipiilor nu a avut niciodată președinția delegației României la COR. La sfârșitul acestei săptămâni, președintele COR vizitează România. Joi și vineri se află aici, pe 7 și pe 8, așa că suntem onorați să-l găzduim noi în România și să avem chiar discuții cu cetățenii referitor la tot ce înseamnă comunitate europeană cu fonduri europene, și tot ce înseamnă structuri europene." a declarat Preşedintele AMR, domnul Robert Negoițā.