• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


Comitetul Director al AMR din 16.10.2017

CD 16.10.2017 32
 

Luni, 16 octombrie 2017 a avut loc la Bucureşti reuniunea Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România - AMR.

La discuţii au participat, pe lângă Primarii de Municipii membre ale Comitetului Director, invitaţi din mediul universitar şi de la companii de consultanta.

În cadrul şedinţei s-a discutat despre Legea parteneriatului public-privat, despre proiectul Codului Administrativ, dar si despre stadiul pregătirii Galei AMR. Membrii Comitetului Director au adus în discuţie necesitatea amendării legislaţiei, astfel încât autorităţile locale să poată interveni în cazul proprietăţilor neîngrijite, fie că este vorba de apartamente, terenuri sau clădiri. O astfel de modificare legislativă este cu atât mai importantă cu cât, recent, tot la iniţiativa AMR, legea a fost modificată în sensul în care, proprietăţile neîngrijite pot fi supraimpozitate de către autorităţile locale cu 500%. AMR va lucra, în aceste zile, la o propunere prin care autorităţilor locale să le fie conferită posibilitatea de a-i acţiona în instanţă pe acei proprietari care îşi neglijează proprietăţile şi încalcă prevederile de sănătate publică. « Un subiect important vizează o reglementare legislativă prin care să putem interveni pentru igienizare pe proprietăţile private abandonate sau insalubre. Evident, după igienizare, vom factura proprietarului. Trebuie să facem acest demers de conştientizare a faptului că dreptul de proprietate implică şi obligaţii. «  a declarat Preşedintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiţă. 

În ceea ce priveşte Legea parteneriatului public- privat, echipa AMR va analiza propunerile de modificare legislativă înaintate de specialiştii de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. “Facultatea a venit în sprijinul acestui proiect, noi avem de 5 ani de zile catedră de parteneriat public-privat. Profesorii care predau sunt avocaţi cu experienta , care au lucrat în companii mari şi care înţeleg foarte bine mecanismele. Să sperăm că veţi avea la dispoziţie, cât de curând un act normativ, fiindcă va fi un instrument eficient , de a realiza investiţii fără ca, în primii 3 - 5 ani de execuţie, să alocaţi bani de la bugetele locale.” a explicat doamna Conf. univ. dr. Monica-Amalia Raţiu, de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti."Eu consider că ați făcut niște propuneri care denotă foarte mult profesionalism și implicare. Mai trebuie lucrat cu Ministerul Finanțelor pentru a face legea cu adevărat funcțională. Trebuie văzut dacă contribuția autorității publice este prinsă sau nu pe deficitul bugetar.  Dacă vrem ca țara să se modernizeze trebuie să punem Parteneriatul Public Privat în afara deficitului de 3%. Trebuie negociat serios cu Eurostatul și Comisia Europeană. De asemenea, să avem în vedere că niciun investitor nu vine să își asume riscuri fără garanții. "a declarat Primarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc. 

S-au definitivat şi detaliile privind Gala AMR, primul eveniment de acest gen, ce îşi propune să promoveze şi să premieze exemple de bune practici din municipiile României. „Pregătim Gala AMR, un eveniment la care muncim de ceva timp şi care va fi un pas important pentru Administraţia Locală, mai ales că vom prezenta şi premia exemple de bună practică pe domenii esenţiale. »  a declarat Preşedintele AMR, domnul Robert Negoițā.

"Aș dori ca la ședința următoare să îl invităm pe domnul ministru al Sportului, fiindcă am întâmpinat o serie de probleme pe această lege nouă a Sportului, care nu este aplicabilă. În plus, este și o problemă legată de impozitarea bazelor sportive, noi le construim, le dăm firmelor noastre pentru administrare, aceste firme trebuie să plătească impozit către Primărie și în acel moment tindem spre faliment. Să ne gândim dacă nu ar fi bine să schimbăm legea în sensul în care, dacă vorbim de case de cultură, de baza sportive, acestea să nu plătească impozit. " a propus Primarul Municipiului Sfântul Gheorghe, domnul Antal Arpad.

La finalul şedinţei, membrii Comitetului Director au decis ca Adunarea Generală a AMR să aibă loc în data de 6.11.2017.