• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


Preşedintele AMR suţine înăsprirea pedepselor pentru cei care nu respectă legea în privinţa gunoiului şi a reciclării

1
 

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Sorin Negoiţă, a participat astăzi, 20.11.2017, la forumul cu tema „Gestionarea deşeurilor municipale”, organizat de Intact Media Grup.

             În cadrul discuţiilor, domnul Negoiţă a declarat: „Sunt mai multe aspecte la care trebuie să fim atenţi, acum când vom avea aprobat şi Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor. În primul rând, avem nevoie să informăm populaţia corect, asupra a ceea ce are de făcut. În al doilea rând, şi aici chiar insist, nu trebuie să uităm că problemele legate de salubritate nu ţin doar de gropile de gunoi, dar e mare nevoie ca legislaţia să fie mai drastică pentru transport deşeuri, pentru gunoi, şi pentru partea ce ţine de depozitare.  Am îngropat oraşele în gunoaie fiindcă legislaţia în domeniu este prea blândă. Cei care încalcă legea se bazează pe faptul că nu putem să îi prindem pe toţi şi, dacă îi prindem, amenzile sunt prea mici. Iar eu cred că este prea important acest subiect, pentru a lasa aceste fapte în afara Codului Penal.”

             În replică, Comisarul General  al Gărzii de Mediu, domnul Bogdan Trif, a declarat : « Noi am desfăşurat controale periodice la gropile ce deservesc Ilfovul şi Bucureştiul, toate gropile au fost sancţionate contravenţional cu maximum. Avem şi adresele transmise către Prefectură, Primăria Generală şi Primăriile de Sector. Şi, da, referitor la ceea ce a spus şi Domnul Negoiţă, Garda de Mediu a aplicat sancţiuni de 450.000 de lei şi am făcut şi plângeri penale, dar totul se tergiversează mult. “

            Cu ocazia forumului, Ministrul Mediului şi viceprim-ministru, doamna Graţiela Gavrilescu, a anunţat progresele făcute pentru aprobarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi a insistat pe importanţa implicării autorităţilor locale, a firmelor şi a cetăţenilor. “Pe 3 noiembrie am postat pe site-ul Ministerului forma finală a Planului şi raportul de mediu, ulterior, am publicat în mass-media procedura prin care ne îndeplinim misiunea pentru dezbatere publică. Cred că, în felul acesta, dăm dovadă de seriozitate ca ţară membră a UE, dovedim că suntem un stat membru care ştie ce are de făcut. Populaţia României nu va fi nevoită să plătească penalizări de întârziere, de până la 110.000 de Euro pe zi.  Dar, fiindcă mai avem o procedură de infrigement pe depozitele neconforme municipale industriale de substanţe  periculoase şi nepericuloase pe care trebuia să le inchidem, şi aici trebuie să ne îndreptăm atenţia. Din cele 68 de depozite municipale, am reuşit, în 5-6 luni, să închidem 11 depozite municipale şi un depozit de deşeuri periculoase, iar până la finalul anului mai închidem 3. Cei asupra cărora ne vom îndrepta, dacă apar sancţiuni, sunt proprietarii acestor depozite. Deci, lucrurile sunt pe un făgaş normal, chiar dacă avem întârzieri.” a explicat Ministrul Mediului. Viceprim-ministrul a reamintit şi faptul că : “ Pentru toate aceste acţiuni, ne dorim o colaborare foarte bună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi, chiar astăzi, reprezentanţii Ministerului Mediului, cei ai AMR şi AOR merg la Bruxelles ca să li se prezinte ce avem de făcut pentru a rezolva cât mai repede problemele ce ţin de acest subiect. “

            Primarul General al Capitalei, doamna Gabriela Firea, a susţinut că, împreună cu Primarii de Sector a gândit soluţii pentru problemele Bucureştiului şi ale Judeţului Ilfov : “ La nivelul PMB am găsit dorinţa de a realiza un incinerator pentru care se puteau obţine fonduri UE. Decizia noastră, la nivelul PMB, este aceea de a merge pe varianta mai multor astfel de centre. Adică, mai multe centre de sortare, dar şi de cogenerare şi mă bucur că şi Primarii de Sector sunt de acord cu asta şi vor să se implice.

Sunt cetăţeni care reclamă că sunt deranjaţi de emisiile neplăcute. Biogazul se arde, noi putem, ca soluţie, pentru agenţii economici care investesc în aceste staţii, să cumpărăm întreaga energie produsă, fiind nevoie pentru CET-uri şi pentru ilumninatul public. Finalitatea este că la gropi va ajunge fracţia umedă, dar deşeurile se vor transforma în produs valoros. “

      “Sectorul 1 este afectat de aceste emisii, fiindcă groapa Iridex este şi la noi. Aşa cum spunea şi doamna Primar General, o parte din locuitorii din apropiere sunt afectaţi, aşa că, noi ne dorim să facem o centrală de cogenerare, dar trebuie să fim lăsaţi să fim şi noi proprietarii gunoiului. » a explicat Primarul Sectorul 1, domnul Dan Tudorache. La rândul său, Primarul Sectorului 6, domnul Gabriel Mutu, a punctat : “Categoric, există soluţii moderne, mai ales că am constatat că există incineratoare eficiente şi care nu generează poluare. Eu susţin proiectele pe care PMB doreşte să le implementeze şi cred că trebuie să avem la nivelul sectoarelor câte o staţie de cogenerare, astfel încât să fie mai uşor de gestionat această problemă. “

        O situaţie delicată a fost adusă în atenţia factorilor de decizie de către Primarul Municipiului Moineşti: “În urma unei licitații, operatorul desemnat pentru Judeţul Bacău este SC Romprest și prestează pentru 65 de localități. Colectarea este sistata în 30 de localități, printre care și Moinești, de la 1 noiembrie, am declarat stare de alertă și colectăm cu forțe proprii. Sunt forțat de împrejurări ca la Moinești în sediul stației de sortare care este nefuncțional, să realizăm un depozit neconform fiindcă nu pot transporta la depozitul regional. De asemenea, declarând situație de urgență, am posibilitatea de a contracta aceste servicii cu un operator autorizat, dar există unul singur. De aceea, rog Garda de Mediu și ceilalți factori de decizie să intervină în acest proiect.” a declarat edilul Valentin Vieru. 

        Preşedintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiţă, a readus în discuţie şi taxa de 80 de lei/ tonă care se va percepe celor care nu reciclează cantitatea de gunoi prevăzută anual. Aşa cum AMR a propus, încă de acum cîteva luni, Preşedintele Asociaţiei susţine că taxarea trebuie aplicată, şi chiar la o valoare mai mare, celor care nu îşi fac treaba.