• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


AMR, discutii la Guvern

3
 

Astăzi, la sediul Guvernului României, primarii municipiilor reședință de județ, împreună cu conducerea executivă AMR au participat la o întâlnire de lucru prezidată de doamna Prim – ministru Viorica Dăncilă, alături de domnul Viceprim-ministru Paul Stănescu și de doamna Rovana Plumb.

Obiectivul acestei reuniuni a fost de a dezbate aspectele privind stadiul implementării finanțărilor europene destinate autorităților publice locale, în special problemele municipiilor reședință de județ – autorități urbane în cadrul Programul Operațional Regional 2014 -2020, precum și măsurile care se impun a fi luate pentru soluționarea problemelor identificate și deblocarea accesării fondurilor europene. Primarii municipiilor au evidențiat problemele întâmpinate în accesarea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă, precum: apariția întârziată a ghidurilor specifice de finanțare și modificările frecvente ale acestora, lista prea mare de documente care se anexează cererii de finanţare, funcționalitatea aplicaţiei MySmiss, documentele solicitate pentru dovedirea proprietății asupra imobilului care face obiectul proiectelor, legislația achizițiilor publice.

„ Pot fi făcute niște modificări legislative imediate, care pot aduce o simplificare, de exemplu, Hotărârea de Guvern care nu ne permite să contractăm direct un studiu de fezabilitate și astfel facem proceduri de achiziție pentru studiile de fezabilitate, care durează luni de zile. O altă modificare este legislația privind exproprierea, expropierea rapidă pentru regenerare urbană și pentru spații verzi, că să putem face toate aceste proiecte trebuie să avem terenurile în proprietate. O măsură de simplificare ar fi modificarea ghidurilor de finanțare și eliminarea condiției de eligibilitate referitoare la dreptul de proprietate, și înlocuirea acestuia cu cel de administrare.”, a precizat Ilie Bolojan, Primarul Municipiului Oradea, Președinte Executiv AMR. Problemele semnalate de primari și soluțiile propuse vor fi analizate de ministerele de resort, precum și în grupurile de lucru, urmând să primească răspunsuri concrete într-o perioadă cât mai scurtă de timp.

”Vrem să ridicăm barierele în obținerea finanțărilor din fonduri europene. Împreună, Guvern și autorități locale, ne vom pune de acord asupra soluțiilor concrete pentru a fi mai eficienți în atragerea finanțărilor și punerea în practică a proiectelor în beneficiul cetățenilor români”, a menționat doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă.