• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Intalnire de Lucru


Delegatia AMR,despre digitalizare in Estonia

1
 

Delegaţia Asociaţiei Municipiilor din România, condusă de Preşedintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiţă, a început ieri, o vizită de lucru în Estonia.

În prima parte a zilei, membrii AMR au purtat discuţii cu experţii Ministerului de Finanţe din Estonia pentru politici regionale şi de dezvoltare. Estonia este un exemplu de bune practici, după ce, la finalul a aproape 20 de ani de demersuri, din care 3 de legiferare (2015-2017), întreg sistemul unităţilor administrativ- teritoriale s-a reformat, prin reducerea de la 213 UAT-uri, la 79. Media numărului de locuitori într-un UAT a ajuns, astfel, de la 1887, la 7865 de cetăţeni.

Esenţa acestei reforme a constat în reducerea cheltuielilor, debirocratizare, creşterea puterii financiare şi a eficienţei activităţii în administraţia publică. Programul de lucru a continuat cu o întâlnire extrem de importantă pentru membrii delegaţiei României: cea cu experţii din cadrul centrului de excelenţă IT pentru municipalităţi. Aceasta, în condiţiile în care, în Estonia, ca urmare a implementării unei strategii complexe, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, 98% dintre cetăţeni deţin un ID electronic. Iar acest lucru se traduce prin: 99% din tranzacţiile bancare sunt făcute în sistem electronic, 95% din taxe şi impozite sunt încasate electronic, iar 98% din noile firme sunt înfiinţate în sistem electronic. Durata medie a procedurilor se situează undeva între 20 şi 60 de minute. În cadrul showroom-ului e-Estonia, specialiştii estonieni au prezentat o imagine asupra procesului de digitalizare implementat în ţara lor, dar şi asupra modalităţilor de acţiune pentru evoluţia acestui sistem, dat fiind că există o dinamică puternică şi este nevoie de upgradări continue.

Delegația AMR, însoțită de Ambasadorul României în Estonia, Excelența Sa, doamna Daniela Mihaela Cămărăşan, a fost primită de către Primarul Orașului Tallinn, domnul Taavi Aas. În acest context, Președintele AMR a subliniat importanța intensificării raporturilor de colaborare dintre capitala țării noastre și cea a Estoniei, în ceea ce privește bunele practici în domeniul digitalizării și ale sistemului de salubritate. La rândul lor, Primarului Municipiului Arad, domnul Gheorghe Falcă, și Primarul Municipiului Galați, domnul Ionuț Pucheanu, au vorbit despre necesitatea unui schimb de experiență în domeniul informatizării serviciilor publice municipale.

Tallinn deține și administrează una dintre cele mai moderne stații de sortare și transfer deșeuri. Membrii AMR au putut, în cadrul vizitei, să observe modul de lucru, dar și să afle că, la această stație, întreaga țară aduce materiale recuperate, pentru ca, ulterior, acestea, în baza contractelor existente, să ajungă la diferite fabrici din Europa. Doar în cursul anului trecut, peste 1,3 milioane de estonieni au adunat circa 2,4 de milioane de tone de astfel de deșeuri. Avantaje, dincolo de contribuția la întreținerea mediului există: cu prețul a trei sticle se poate cumpăra o înghețată.

Delegaţia AMR a României beneficiază de sprijinul complet al Ambasadei României la Tallinn şi de cel al Doamnei Ambasador, Excelenţa Sa, doamna Daniela Mihaela Cămărăşan.