• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


Conducerea AMR, discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale

AMR 39
 

Astăzi, 12 martie 2018, la Casa Municipiilor, din strada Matei Basarb, nr. 63, Sector 3, București, delegația Asociației Municipiilor din România, compusă din dl. Robert Sorin Negoiță, Președintele AMR și Primarul Sectorul 3 București, dl. Ilie Gavril Bolojan, Președinte Executiv și Primar al Municipiului Oradea,  dl. Gheorghe Falcă, Prim-vicepreședinte și Primar al Municipiului Arad, dl. Daniel Ştefan Drăgulin, Vicepreședinte și Primar al Municipiului Călărași, dl. Mircea Hava, Primar al Municipiului Alba Iulia, dl. Adrian Dobre, Primar al Municipiului Ploiești, au avut o întâlnire de lucru cu delegația Băncii Mondiale, compusă din dna. Tatiana Proskuryakova, Country Manager IBRD Romania, dl. Thomas Lubeck - Manager, IFC  Romania, dl Cristian Nacu – Senior Country Officer, IFC Romania, dna. Suzy Yoon Yildtz – Senior Operations Officer, IBRD Romania, dl. Roby Senderowitsch - Practice Manager, IBRD și alți experți ai Băncii Mondiale. De asemenea, la întâlnire au participat viceprimari și administratori publici de municipii.

Discuțiie au vizat aspecte legate de dezvoltarea la nivel sub-național, de nevoile primăriilor din România, de ariile în care BM poate oferi sprijin, de la asistență tehnică și până la creditare și garanții, și de domeniile în care primăriile au nevoie de suportul altor instituții (Comisia Europeană sau alte instituții Financiare Internaționale).

“Această întâlnire este una extrem de importantă și de utilă, în condițiile în care unele autorități locale din țara noastră au deja parteneriate cu Banca Mondială, au proiecte utile și, evident, ne dorim ca aceste lucruri să continue. Cred că putem să facem un pas mai departe, inclusiv să colaborăm, în măsura în care este posibil, pe îmbunătățirea legislației, pentru a nu mai apărea blocajele de acum. Și mă gândesc la acel plafon impus pentru deficit și care ne împiedică să accesăm efectiv, în cadrul parteneriatului, fondurile de care am avea nevoie. România devine atractivă pentru investitorii străini, dar trebuie ca și legislația să ne ajute”. a declarat Președintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiță

“Avem această întâlnire fiindcă lucrăm acum la strategia noastră pentru următorii 5 ani. Prin urmare, vrem să vă ascultăm opiniile, să ne explicați exact ce probleme întâmpinați, unde credeți că putem ajuta. Strategia la care lucrăm se axează pe 3 direcții. Vrem să vedem care sunt nevoile reale ale cetățenilor, ale românilor, în al doilea rând, vrem să știm care sunt dificultățile companiilor și, desigur, în al treilea rând, vrem să știm cum se poate asigura un mediu mai stabil, din punct de vedere al politicilor publice.” a declarat Country Managerul IBRD România, doamna Tatiana Proskuryakova

“Noi am concluzionat, ca urmare a analizelor pe care le-am făcut că: există diferențe între localități, între regiuni. Iar cetățenii locuiesc în aceste localități, în aceste regiuni. Deci, evident, politicile și proiectele trebuie să fie gândite la nivel sub- național, acolo unde trăiește cetățeanul. Există 5 domenii în care vă putem oferi parteneriate: de la stabilirea bugetului și până la monitorizarea cheltuielilor, serviciile oferite cetățenilor, transparență și până la îmbunătățirea gradului de colectare a taxelor și suport în rezolvarea problemelor ce apar nu la nivel municipal, ci metropolitan, adică la un nivel mai mic decât cel național, dar mai mare decât cel municipal.” a declarat domnul Roby Senderowitsch - Practice Manager, IBRD

“Vorbim aici de grupul Banca Mondială, un conglomerat de 5 instituții. Putem să investim, prin finanțare pe termen lung, pe diferite formate, fără garanții suverane. Avem diferite proiecte prin care oferim consultanță, de exemplu, în domeniul tranzacțiilor prin care autoritățile locale pot investi pentru dezvoltarea infrastructurii” a declarat domnul Thomas Lubeck, Manager, IFC  Romania.

“Guvernele României au impus câteva măsuri pentru a controla nivelul de credite pe care îl pot contracta autoritățile locale din România, au impus, așadar niște limite, în plus o sumă maximală pe care autoritățile locale o pot contracta pentru împrumuturi. Nu contractarea de credite este o problemă, cele mai multe primării mari au capacitatea de a contracta credite din piață. Dar, din cauza acestor costrângeri, a acestor limitări, apar problemele efective. Având în vedere imaginea dumneavoastră, un lucru bun ce ar putea fi făcut ar fi ca, urmare a unui studiu, să vedem la modul clar și ferm dacă această limitare impune efectiv o frânare a proiectelor și, implicit, a dezvoltării. Fiindcă noi asta spunem, asta simțim din practică, dar, o analiză concretă și completă ar putea fi un punct de plecare și pentru modificarea legislativă ce ar fi necesară.” a declarat Președintele Executiv al AMR, Primarul Municipiului Oradea, domnul Ilie Bolojan.

“România este țara în care ajungi primar, dar nu îți oferă nicio instituție suport. Am fost săptămâna trecută în Estonia și Olanda. E fantastic ce se întâmplă acolo. Sunt structuri care îți analizează în cadrul orașului, pe domenii, potențialul și îți trasează direcții. Iar tu, prin decizia politică, alegi oportunitatea. Noi aici alegem totul, trebuie să fim experți. Avem nevoie, la nivelul orașelor mari, de o structură care să ne ofere această expertiză. S-ar eficientiza întreaga activitate” a declarat Prim-vicepreședintele AMR, Primarul Municipiului Arad, domnul Gheorghe Falcă

“În calitate de Primar, pe mine mă interesează parteneriatele pentru dezvoltarea infrastructurii. Aici este marea noastră problemă, dar așa este, avem parte de aceste blocaje impuse de plafoanele stabilite și care ne împiedică să semnăm parteneriate funcționale care să ne rezolve problemele.” a declarat domnul Daniel Ștefan Drăgulin, Primarul Municipiului Călărași.

“Aceste întâlniri trebuie să aibă o finalitate. Nu avem nevoie de ajutor, noi vrem parteneri serioși și puternici. Parteneri alături de care să rezolvăm problema infrastructurii, problema lipsei forței de muncă, pentru că să știți, firmele ar veni, tot mai multe, dar știu că nu au cu cine să lucreze, fiindcă învățământul dual nu pregătește specialiști, iar cei care știu meserie au plecat din țară.  Deci, vedeți, aici e nevoie de colaborare.” a declarat Primarul Municipiului Alba Iulia, domnul Mircea Hava.

“Noi trebuie să ne gândim la acele investiții care se multiplică și aduc plus valoare localităților. Dar, așa este, din păcate, apar foarte multe constrângeri de ordin financiar și legislativ. Și, da, și foarte multe diferențe care au apărut între localități și regiuni (...) O atenție cred că trebuie acordată și localităților satelit, cele situate în apropierea marilor centre. Sunt oameni care fac naveta, forța de muncă migrează înspre aceste zone. Și atunci, aici trebuie o atenție specială, programe adaptate, investiții optimizate pe nevoi. Noi avem și mediu universitar și trebuie să gândim programe utile, ca să ne păstrăm și noi forța de muncă activă. Cetățenii muncesc, așadar, altundeva, taxele merg acolo unde ei lucrează, se întorc la localitățile de domiciliu, dar ceea ce ei produc rămâne acolo unde lucrează. Și asta trebuie regândit” a declarat Primarul Municipiului Ploiești, domnul Adrian Dobre.

“De ce sunt importante municipiile, primarii de municipii și AMR-ul? Avem 109 municipii, adică peste 10,5 milioane de locuitori, iar în aceste municipii, urmare a unui management performant, când discutăm de taxe și impozite locale, gradul de colectare al acestora este de peste 95%, în timp ce, gradul de colectare al taxelor de la nivel national (TVA, impozit pe profit, impozit pe venit) rămâne necunoscut municipiilor. Vedeți că nu este neapărat o problemă de creditare/finanțare, ci una de legislație, se simte nevoia îmbunătățirii acesteia, în principal în domeniul achizițiilor publice, parteneriatului public - privat și în același timp, este urgentă elaborarea unei legi a zonelor metropolitane. Vă propun să creăm un mecanism de consultare, să avem întâlniri periodice, astfel, atunci când veți discuta la nivel guvernamental, să aveți o imagine clară a nevoilor municipiilor" a declarat Directorul General al AMR, domnul Constantin Mitache

La finalul întâlnirii s-a convenit ca discuțiile și dezbaterile să continue, astfel încât ceea ce s-a demarat astazi, cu această discuție, să aibă și finalitate practică.