• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


(Re)Construirea EUropei: Summitul european al regiunilor și orașelor, București 14 -15 martie

principala
 

Liderii locali din Europa s-au reunit la București perioada 14-15 martie pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europene la cel de al 8-lea Summitul Comitetului European al Regiunilor (CoR) - (Re)New Europe, organizat în comun de CoR – adunarea UE a reprezentanților politici locali și regionali, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Delegația României la CoR / UNCJR, ACoR AMR, AOR.

 

Evenimentul a reunit reprezentanți de prim rang din întreaga Uniune Europeană . Au fost prezenti : Președintele României, dl Klaus Iohannis, prim-ministrul României, dna Viorica Dăncilă, președintele Comitetului European al Regiunilor, dl Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului Economic și Social European, dl Luca Jahier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, dl Michel Barnier, Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională, Robert Negoita , Presedintele Delegatiei Romaniei la CoR /Presedintele AMR , Gabriela Firea, primarul General al Municipiului București,președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova - Tatiana Badan. primari ai municipiilor .

Aproximativ 1000 de personalități politice de la nivelul UE, național și local și-au prezentat viziunea privind modul în care poate fi consolidată democrația, apropierea de cetățeni și solidaritatea în Uniunea Europeană.

Programul a cuprins șase dezbateri tematice privind: 1) Coeziunea socială și integrarea în regiuni și orașe; 2) Regiunile și orașele UE pentru un viitor durabil; 3) Coeziune teritorială care să aducă cetățenii UE mai aproape unii de ceilalți; 4) Subsidiaritatea activă; 5) Consolidarea democrației europene; și 6) Ce așteaptă tinerii lideri de la nivel local și regional din partea UE.

Principala dezbatere din cadrul Summitului CoR a fost tema Brexitului, asupra regiunilor și orașelor UE, modul în care UE va sprijini persoanele cele mai expuse, precum și lecțiile învățate pentru viitorul Europei.

În deschiderea Summit-ului CoR a avut loc reuniunea comitetelor/consiliilor directoare ale structurilor asociative UNCJR, ACOR, AMR si AOR, moderată de președintele Delegației României la CoR, Robert Sorin Negoță, președintele AMR, cu participarea președintelui CoR - Karl-Heinz Lambertz, a comisarului european pentru politică regională - Corina Crețu, a viceprim-ministrului Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a vicepreședintelui Uniunii Naționale a Consiliilor Județene Petre Emanoil Neagu, a președintelui Asociației Comunelor din România - Emil Drăghici, a președintelui Asociației Orașelor din România - Mădălin Ady Teodosescu, a președintelui Congresului Autorităților Locale din Moldova - Tatiana Badan.

Liderii locali din România au avut astfel ocazia de a discuta deschis despre politicile de coeziune, descentralizare si subsidiaritate in UE.

La finalul primei zile de dezbateri, reprezentanții autorităților locale prezenți la Summit au participat la un spectacol de muzică clasică, organizat la Opera Națională din București de către Delegația României la CoR în parteneriat cu Primăria Generală a Municipiului București-prin ARCUB.

În cea de a doua zi, Președinte României, dl Klaus Iohannis, a participat la lucrările Summit-ului, ocazie cu care dl Karl-Heinz Lambertz i-a înmânat oficial Declarația CoR care definește poziția regiunilor și orașelor – ce urmează a fi prezentată liderilor instituțiilor UE și șefilor de stat și de guvern care vor veni la Sibiu în 9 mai pentru a discuta despre viitorul UE.

Discursuri video Reuniunea comitetelor directoare - Summitul european al regiunilor și orașelor, București(Re)Construirea EUropei: Summitul european al regiunilor și orașelor, București 14 -15 martieConferinta de presa - Summitul european al regiunilor și orașelor, BucureștiCoR AMR 2019