• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


Dezbatere privind prevederile Acordului de parteneriat pentru cadru financiar multianual 2021-2027 Alocarea bugetară destinată autorităților publice locale

AMR DG Regio 14
 

Astăzi, 11 iunie 2019, la Casa Municipiilor, a avut loc o întâlnire de lucru între primarii de municipii membre ale Asociației Municipiilor din România și dl. Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România, DG Regio și dna. Luminița Zezeanu, Director General AMPOR.

Întâlnirea a avut ca teme de dezbatere: prevederile Acordului de parteneriat pentru cadru financiar multianual 2021-2027, respectiv alocarea bugetară destinată autorităților publice locale, simplificarea și flexibilitatea procedurii de depunere şi finanţare a proiectelor.

„Suntem interesați de un dialog direct și deschis cu dumneavoastră, ca reprezentant al UE și ne dorim să îmbunătățim procedurile pentru noul exercițiu financiar. Ne dorim să ne punem de acord cu propunerile pe care să le înaintăm și susținem. Considerăm important să stabilim direcțiile de acțiune generală, apoi fiecare municipiu să-și stabilească prioritățile de investiții”, a declarat Președintele AMR și primarul Sectorului 3 al municipiului București, dl. Robert Sorin Negoiță.

„Prioritatea noastră este să găsim formulele prin care să ne asigurăm că programele finanțate sunt implementate, nu blocate în proceduri. Noi nu judecăm politicile naționale, dar concluzia noastră este că anumite programe au fost mult prea centralizate. Dar este important, în egală măsură, să vedem în ce măsură, transpunerea de la nivel central la cel local este oportună și poate aduce beneficii. Dacă vă puteți asuma această răspundere.(...) Nu în ultimul rând, cred că ar fi oportun să avem o estimare a fondurilor de care aveți nevoie efectivă”. A declarat dl. Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România, DG Regio.

„Noi ne putem asuma responsabilități suplimentare pentru a putea derula proiecte cu finanțare UE, inclusiv proiecte ce s-ar extinde și în zonele urbane, adică nu exclusiv pe teritoriul nostru administrativ. Este necesar, însă, să ținem cont și de caracteristicile diferite ale orașelor, atât la nivel european, cât și la nivel național. Concret, ne dorim flexibilitate, care să îi permită fiecărui oraș să facă proiecte în baza realităților sale, dar și o flexibilitate în interpretare”. a declarat Președintele Executiv al AMR și primarul municipiului Oradea, dl. Ilie Bolojan.

Prim-vicepreședintele AMR și primarul municipiului Arad, dl. Gheorghe Falcă a punctat că „După 19 ani de administrație locală, în care am lucrat bine pe PHARE, nu putem să nu ne întrebăm de ce pe cele europene și pe POR nu se întâmplă la fel. Dar problema este că prea ne-am centralizat. Dar, totodată, pe anumite programe s-au pus niște condiții extreme. (...) În plus, nu s-au corelat programele, pe anumite teme, astfel încât. implementarea pe anumite domenii să funcționeze. Am crescut eficiența energetică la clădiri, dar nu am corelat automat și cu programe de reducere a poluării, de exemplu”.

„Este necesar să putem accesa fonduri europene în funcție de problemele noastre specifice. Considerăm că valoarea proiectelor nu ar trebui limitată și să existe flexibilitate în ceea ce privește alocarea financiară pe axele prioritare.” a menționat Prim-vicepreședintele AMR și primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu.

Președintele Sucursala AMR Sud - Muntenia și primarul municipiului Giurgiu, dl. Nicolae Barbu a menționat importanța fondurilor europene: “Fondurile europene reprezintă o oportunitate de dezvoltare a comunităţilor locale, iar simplificarea procesului de accesare a fondurilor europene (depunere, contractare și implementare proiecte) este o necesitate”.

Ionuț Pucheanu, Președintele Sucursala AMR Sud - Est și primarul municipiului Galați consideră că „Unul din scopurile finanțărilor europene este de a elimina disparitățile regionale, iar prin simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene și dezvoltarea de proiecte de către municipii, putem contribui la îndeplinirea acestui obiectiv.”

„Suntem dispuși să ne implicăm și, da, ne interesează fiecare cent care ar putea fi folosit pentru cetățenii noștri. Sigur, centrele urbane diferă foarte mult de la o regiune la alta, dar țelul nostru este să asigurăm tuturor condiții civilizate și optime. Sigur, putem să avem și parteneriate, dar este important să le derulam punctual, în baza nevoilor existente”. a declarat dl. Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Primarul Municipiului Bacău, dl. Cosmin Necula a adus în discuție cele 4 priorități pentru perioada 2021 – 2027: „Avem 4 priorități: discuția pe care trebuie să o avem pe descentralizarea proiectelor, capacitatea administrativă pentru a putea beneficia de descentralizare, previzionarea proiectelor pentru perioada următoare și găsirea unor soluții de fazare a proiectelor deja începute sau în fază de proiectare și specificitatea proiecților financiare, adaptate la nevoile orașului, municipiului, zonei metropolitane după caz.”

„Tendința de plecare a tinerilor din orașele României, fie la centru, fie în străinătate este continuă. De aceea, avem nevoie de proiecte prin care să sporim atractivitatea orașelor. La Buzău, peste 30% din populație este plecată.(...).Totul atât de centralizat și de complicat, încât orice încercăm să demarăm ajunge la blocaj”. a declarat dl. Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Luminița Zezeanu, Director General AMPOR a punctat importanța planificării și proiectării de noi proiecte: „Este important să ne pregătim pentru următoarea perioadă de programare, să avem o serie de proiecte pregătite în etapa de studii de fezabilitate și proiecte tehnice. Ceea ce ne dorim este să nu ne mai confruntăm cu problemele pe care le-am avut în această perioadă și indiferent de procedura care se va adopta, aceasta să fie adoptată cât mai repede și respectată, astfel încât să putem demara proiectele.”

În perioada următoare vor fi organizate și alte întâlniri între reprezentanții AMR și DG Regio în vederea identificării de soluții de simplificare a procedurilor de accesare pentru perioada următoare de programare.