• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Comunicate de presa


Reuniunea Comitetului Director al AMR, Sibiu, 11.10.2019

1 CD Sibiu width=
 

 

Vineri, 11 octombrie 2019, in municipiul Sibiu, a avut loc reuniunea largita a Comitetului Director al Asociatiei Municipiilor din Romania la care au fost invitati sa participe toti primarii de municipii din tara.

Au raspuns invitatiei AMR:

 • Mihaela Toader, Secretar de Stat MFE
 • Gabriel Friptu, Director General Adjunct MFE
 • Corina Costea, Director General AM POR
 • Luiza Radu, Sef Serviciu AM POR
 • Carmen Dobrota, Director General AM POCA
 • Alexandru Gavozdea, Presedinte / Ordinul Arhitectilor din Romania
 • Florin Jianu, Presedinte CNIPMMR
 • Marcel Heroiu, Banca Mondiala
 • Dan Crisfalusi, Expert Smart City, Ernst & Young.

In cadrul dezbaterilor au fost abordate indeosebi problemele legate de modul de accesare a fondurilor europene si perspectivele de imbunatatire a absorbtiei acestora in perioada 2014-2020. De asemenea, modalitatile de optimizare a prevederilor de accesare a acestor fonduri in perioada 2021-2027.

In fata reprezentantilor MFE primarii de municipii au subliniat ca exista numeroase disfunctii in cadrul POR, provenind in mod deosebit din birocratizarea excesiva, care in viitorul exercitiu financiar va trebui sa fie diminuata semnificativ, dar si din interpretari date diverselor decizii de la nivel national, respectiv acceptarea la un moment dat a unui procent de supra-contractare de 200% si renuntarea apoi, si impunerea unui procent de 100%, in conditiile in care multe municipii deja au realizat proiectele respective.

S-a subliniat de asemenea, necesitatea flexibilizarii in viitorul exercitiu financiar a modalitatilor / domeniilor / procedurilor de finantare, precum si necesitatea unor domenii directionate catre municipiile neresedinta de judet si orasele Romaniei, tinand cont de specificul acestora.

Toti primarii de municipii au remarcat necesitatea abordarii cu cea mai mare seriozitate a modalitatilor de accesare a fondurilor europene, insistand pe nevoia unei mai mari descentralizari si debirocratizari, astfel incat aceste fonduri sa raspunda nevoilor reale ale societatii romanesti in aceasta etapa.

Din acest punct de vedere, Presedintele AMR, Robert Sorin Negoita, a afirmat ca “Avem nevoie de un viitor exercitiu financiar 2021-2027 mult mai functional, util si accesibil. Totusi, in momentul de fata, cele mai multe discutii sunt pe cadrul financiar actual, unde intampinam dificultati majore transpuse prin intarzieri privind finantarea proiectelor.”

Urmatoarele subiecte pe ordinea de zi au fost: Bugetul de stat pe anul 2020, finantarea autoritatilor publice locale si demersurile efectuate de AMR, subliniindu-se importanta elaborarii si aprobarii Bugetului pana la sfarsitul anului 2019, precum si mentionarea in Legea 273 / 2006, Legea Finantelor Publice Locale si / sau in Codul Finantelor publice Locale, aflat in elaborare, a cotelor din IV ce se aloca direct APL, respectiv 60%.

“Este esential sa avem trecute in Legea Finantelor Publice Locale, cotele de 60 % din IVG, alocate APL-urilor si in vigoare pentru anul 2019. Altfel, este necesara adoptarea Legii Bugetului de Stat pe anul 2020, pana la finalul anului in curs. In caz contrar, APL-urile risca sa ramana pe alocarea de 41,75 % cota din impozitul pe venitul global, lucru ce va ingreuna functionarea administratiei publice locale cu impact asupra activitatii curente, cat si a investitiilor necesare pentru dezvoltarea fiecarei localitati.”

Au fost prezentate demersurile AMR in aceasta directie, demersuri menite sa asigure un anumit nivel de stabilitate, lipsa predictibilitatii generand o finantare foarte dificila si costisitoare din partea bancilor.

“Daca si anul viitor vom avea un prim trimestru fara adoptarea Bugetului, fara o strategie clara, fara sume certe ce vor veni de la Guvern, ne va fi foarte greu”, sustine domnul Ion Lungu, Prim-vicepresedinte AMR, Primarul municipiului Suceava.

Doamna Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu, a afirmat ca “nu poate fi asteptata Legea Bugetului de Stat pentru ca autoritatile locale sa stie ce au de facut in anul respectiv. Anul trecut, Legea s-a dat in luna martie iar noi am asteptat sa construim bugetul local, conditionat de adoptarea celui national. Au fost nenumarate discutii purtate cu Guvernul Romaniei prin Ministerul Finantelor Publice. Alocarea de 60% a fost valabila doar pentru anul in curs. Daca ne intoarcem la prevederile Legii Finantelor Publice Locale, cu alocarea de 41,75%, va fi un dezastru.”

In cursul intalnirii reprezentantii Guvernului au prezentat o serie de raspunsuri la problemele puse in discutie, mentionand disponibilitatea la nivel central, pentru ca impreuna sa se poata solutiona problemele puse in discutie.

In cadrul intalnirii Comitetului Director al AMR, doamna primar Astrid Cora Fodor, a prezentat realizarile municipiului Sibiu, inclusiv printr-o vizita pietonala in Centrul Civic al municipiului si a subliniat eforturile si rezultatele preconizate in cadrul proiectului “Sibiu – Regiune Gastronomica Europeana”.

De asemenea, dl Florin Jianu, Presedintele C.N.I.P.M.M.R., multumind AMR si municipiului Braila pentru modul in care a fost organizata actiunea “Capitala antreprenoriatului romanesc 2019 “, a prezentat obiectivele editiei urmatoare ce va avea loc in anul 2020.

La propunerea Directorului General al AMR , dl Constantin Mitache, a fost aprobata o rezolutie privind solicitarea catre viitorul Guvern, de reglementare a alocarii cotelor din IV, prin includerea acestor prevederi in Legea 273.

De asemenea, a prezentat o informare in legatura cu demersurile AMR in relatia cu: ANAF, ANCOM si Avocatul Poporului .

La finalul sedintei Comitetului Director al AMR, dl Presedinte Robert Sorin Negoita, impreuna cu doamna primar Astrid Cora Fodor, gazda intalnirii, si cu dl prim-vicepresedinte, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, au sustinut o conferinta de presa, prezentand temele dezbatute si problemele ridicate de catre primari, in cadrul sedintei.

Dupa Comitetul Director al AMR, primarii de municipii , impreuna cu doamna Astrid Cora Fodor, Primarul Municipiului Sibiu s-au deplasat la PM Sibiu , unde au fost prezentate realizarile municipiului Sibiu, eforturile si rezultatele preconizate in cadrul proiectului “Sibiu – Regiune Gastronomica Europeana”.
Vizita a fost urmata de prezentarea filmului realizat in cadrul proiectului „Rasodiem - de la Geneza la Centenar”, proiect finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si de concertul Orchestrei Metropolitane Bucuresti, condusa de dirijorul Daniel Jinga, la Centrul Cultural “Ion Besoiu “.

Biroul de Presa AMR