• AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR este un partener instituţional implicat activ în relaţia cu autorităţile centrale, pentru elaborarea legislaţiei specifice autorităţilor locale, dar şi al confederaţilor sindicale naţionale reprezentative la nivelul funcţionarilor publici.
 • AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR - Asociaţia Municipiilor din România

  AMR Bruxelles este un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Rolul său este de a înlesni dialogul dintre municipiile membre şi instituţiile UE şi de a reprezenta interesul AMR în elaborarea şi implementarea politicilor Uniunii. AMR Bruxelles oferă, totodată, asistenţă membrilor Asociaţiei din delegaţia României la CoR al UE.

Noutati


Cluj-Napoca - printre primele orașe din UE în privința calității vieții cetățenilor

Eurobarometrul Comisiei Europene poziționează municipiul Cluj-Napoca între primele din Uniunea Europeană în privința Calității vieții cetățenilor

Comisia Europeană a publicat recent ediția 2020 a Raportului „Quality of Life of European Cities - Calitatea Vieții în orașele europene”. Raportul rezumă rezultatele celui de-al cincilea studiu de acest tip de la nivelul Uniunii Europene și a fost realizat prin chestionare și alte tehnici sociologice aplicate în 83 orașe de pe continent, de diferite dimensiuni din punct de vedere demografic.

Astfel, Cluj-Napoca reușește să se claseze onorabil în primele 10 orașelor europene în care calitatea vieții a crescut în ultimii 5 ani. În același timp, gradul general de satisfacție al locuitorilor din Cluj-Napoca este de 95% conform studiului Comisiei Europene, între cele mai mari din Europa.


89% dintre respondenți consideră că orașul nostru este un loc bun în care să trăiești, în timp ce 92% consideră că este un loc bun unde să îți crești copiii. Cluj-Napoca este de asemenea un loc bun pentru cei ajunși la vârsta a treia, 87% dintre respondenți fiind de acord cu această afirmație.

Una dintre cele mai interesante statistici care reies din acest studiu poziționează Clujul, contrar trendurilor din Europa de Est: 74% dintre locuitori au încredere în oameni. Totodată, Cluj-Napoca se regăsește în topul orașelor europene în ceea ce înseamnă ușurința găsirii unui loc de muncă.

Calitatea transportului public, serviciile administrației publice locale, posibilitățile din punct de vedere economic, siguranța în locurile publice sau facilitățile culturale și sportive propulsează Cluj-Napoca  peste media europeană.

În schimb, studiul arată că sectoarele unde municipiul se situează sub media europeană țin de probleme specifice zonelor urbane în dezvoltare sau dezvoltate, precum calitatea aerului sau nivelul de zgomot, dar și de provocări cu privire la integrarea persoanelor cu risc de excluziune socială.

Raportul integral al Comisiei Europene poate fi consultat aici: https://ec.europa.eu/.../information/maps/quality_of_life...