Reteaua NALAS

NALAS este o retea a asociatiilor autoritatilor locale din Sud-Estul Europei (SEE), care au ca membri peste 4000 de autoritati locale reprezentand peste 60 milioane de cetateni.

NALAS a devenit operationala in 2001 si a fost creata sub auspiciile Mesei Rotunde I a Pactului de Stabilitate pentru Sudul si Estul Europei.

Asociatiile de Autoritati Locale din regiune au cel putin doua roluri fundamentale. In primul rand, ele ar trebui sa furnizeze servicii membrilor urmarind-le dezvoltarea competentelor si capacitatilor lor, si populatiei. In al doilea rand, ar trebui sa coopereze eficient cu administratia centrala reprezentand si aparand interesele autoritatilor locale.

Mai multe informatii despre retea si despre membrii acesteia sunt disponibile pe site-ul NALAS - www.nalas-see.org

NALAS promoveaza procesul de descentralizare in cooperare cu guvernele centrale respective, considerand autonomia locala un element cheie al procesului actual de tranzitie care afecteaza diferite tari din Europa de Sud-Est in perspectiva sprijinirii procesului de reconciliere si stabilitate si imbunatatirii conditiilor de viata ale locuitorilor intregii zone.

NALAS actioneaza in conformitate cu principiile din Carta Europeana a Autonomiei Locale (CEAL) si isi doreste sa devina recunoscuta in Europa ca un centru de resurse care pledeaza in favoarea dezvoltarii autoritatilor locale din Europa Centrala si de Est.

Federatia Autoritatilor Locale din Romania este membru fondator NALAS, ofiterii de legatura participand regulat la intalnirile de lucru organizate in cadrul retelei.