Skip to content

Reuniunea AMR Centru la Sfântu Gheorghe

În prima etapă, biroul AMR Centru ar urma să aibă 1-2 responsabili, care vor avea printre cele mai importante atribuţii analizarea tuturor proceselor verbale întocmite de instituțiile de control Primăriilor din cadrul Regiunii Centru.

La finalul reuniunii Preşedintele AMR, dl Robert Sorin Negoiță, Primarul Sectorului 3 Bucureşti, dl Antal Árpád, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe şi dl George Scripcaru, Primarul Municipiului Braşov au susținut o conferință de presă pe tema importanței descentralizării.AMR consideră că pentru a putea fi oferite servicii publice de calitate este nevoie de un management mai bun al banilor publici şi de reguli mai clare în privința acţiunilor guvernamentale.

Președintele AMR, Robert Sorin Negoiță, a declarat că este nevoie de o instituție care să îndrume Primăriile, în condițiile în care datorită haosului legislativ, la ora actuală este aproape imposibil ca Autoritățile locale să nu încălce legislația: „Este adevărat că aceste probleme nu sunt noi, aceste probleme datează de ceva timp, dar pot să spun că avem nevoie de o instituție care să ne îndrume, care să ne dea consiliere. Până acum ceva ani exista această instituție, o făcea Curtea de Conturi. Ne dăm seama cât de bine era atunci când aveam o instituție care să ne îndrume, o cerem înapoi, fie ea Curtea de Conturi, sau altă instituție. Fie se înființează o nouă agenție, o nouă instituție, fie aceste atribuții să fie date unei instituții existente ca noi să avem pe cine întreba, mai ales cu această conjunctură legislativă, de reglementare, în care multe legi au un nivel ridicat de ambiguitate, sau sunt suficient de multe cazuri în care legile se bat cap în cap, ori atunci, oricum ai face încalci o lege. Trebuie ca cineva să ne îndrume să ne spună „asta e cărarea”, noi procedăm în consecință și să își asume și responsabilitatea, pentru că ne dăm seama cu toții că meseria de primar, astăzi în România, este cea mai periculoasă meserie.

Atunci când ai două legi care se bat cap în cap și ai o problemă de rezolvat, în orice variantă încalci una dintre legi, pentru că ele sunt antagonice. Avem spețe identice în care Curtea de Conturi  dă soluții total opuse, iar noi încercăm să găsim o coerență în toată chestiunea aceasta. Să nu mai discutăm și de instanțe, unde pe bună dreptate avem exemple nenumărate, spețe identice în aceeași instanță, doar complete diferite, care au dat decizii total diferite, iar noi evident că nu mai înțelegem nimic. Cerem sprijin din partea statului să ne ajute să nu mai greșim. Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, Unitatea pentru coordonarea şi verificarea achiziţiilor publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice nu își asumă nimic. Toată treaba o facem noi, dânșii vin și ne spun doar: “da, credem că aici trebuie să faceți așa dacă vreți să semnăm fără obiecții”, și noi suntem cei care muncim și ne asumăm tot. Scopul nostru este să avem o administrație eficientă și să rezolvăm problemele cetățenilor, să oferim servicii publice de calitate” – a mai declarat președintele AMR, Robert Negoiță.

“De câte ori ne întâlnim, ne dăm seama că problemele sunt aceleași indiferent că primarul este de la PNL, PSD, UDMR, ALDE sau alte partide, și încercăm în viitorul apropiat să fim mai eficienți în relația cu Guvernul, în relația cu alte instituții. Scopul nostru este să avem o administrație eficientă și să rezolvăm problemele cetățenilor, să oferim servicii publice de calitate, iar pentru asta avem nevoie de reguli clare, avem nevoie de o legislație corectă și așa mai departe. (…) Eu cred că interesul nostru, al primarilor în general, și al primarilor de municipiu în special, este să oferim servicii publice de calitate cetățenilor din localitățile noastre. Putem să facem acest lucru dacă ajungem cumva ca în această țară să existe un echilibru între salarizare și responsabilitate în ceea ce privește colegii și angajații noștri din Primării. În acest moment există o discrepanță foarte mare între responsabilitățile pe care le au angajații dintr-o Primărie și salariile pe care le primesc. Cu toții suntem de acord, indiferent de ce etnie suntem, sau din ce partide facem parte, că ar trebui o descentralizare mult mai accentuată în România. Considerăm că ceea ce s-a descentralizat în ultimii 20 de ani s-a demonstrat că atât în ceea ce privește școlile, sau spitalele, după ce au ajuns pe mâna Autorităților locale, serviciile publice au fost de mai bună calitate. Putem să comparăm cum arătau școlile atunci când erau administrate de Guvern, și cum arată de când sunt administrate de Primării. La fel, putem face o comparație între spitale, cum arătau pe vremea când erau în sistem centralizat și cum arată de când au ajuns la instituțiile județene și locale.” – a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

„Ceea ce mai dorim noi, este să fie o agenție guvernamentală în România care, în momentul în care solicităm un punct de vedere pe interpretarea unei legi, să dea un răspuns care să fie opozabil oricărei instituții care ne controlează. Pentru că există un haos legislativ fără precedent în România. Dorim să avem acest birou regional în Sfântu Gheorghe pentru că vrem să facem analize, să facem politici publice, proiecte de legi, prin care să ajutăm activitatea Asociației Municipiilor din România și inclusiv tot ce înseamnă deputați, senatori, pentru a face ordine în legislația românească, pentru că așa cum merg lucrurile astăzi, practic nu se mai poate lucra.”– a mai explicat Antal Arpad.