Sedinţa Comitetului Director al AMR a avut ca scop dezbaterea şi stabilirea punctelor de vedere ale membrilor Asociaţiei referitoare la prevederile noului act.
Discuţiile s-au axat, plecând de la propunerea Guvernului ca Prefecţii să nu fie încadrați ca funcționari publici, ci ca demnitari, ca și Primarii să dobândească acest statut, așa cum se întâmplă în alte state dezvoltate. Acest fapt ar conferi un regim de normalitate în sistemul administrativ.
„Este nevoie de prevenţie, dar şi de asumare! Noi, ca Primărie, oferim aparatului Prefectului actele pentru verificarea legalităţii. Ar trebui să fie clarificat faptul ca, în 15 zile, să primim un răspuns, iar ulterior, dacă decizia nu se contestă, în 60 de zile – este o propunere – ea să fie asumată. ” a declarat prim-vicepreşedintele AMR, Gheorghe Falcă, subliniind faptul că în prezent, Primarii răspund pe decizie, deşi nu există un organism calificat care să dea o soluţie clară. Există, de exemplu, au explicat cei prezenţi, situaţii în care inspectorii instituțiilor de control oferă soluţii şi opinii diferite pe aceeaşi speţă. Membrii AMR insistă că această practică trebuie să înceteze și că este nevoie ca Primarilor să li se ofere ajutor în a face treabă fără să greșească.
„Trebuie să existe o instituţie, opozabilă oricărei instituții, şi care să ne ofere soluţia exactă în anumite chestiuni. Totodată, propunerea noastră este ca actele atacate de către Prefect să nu mai fie suspendate de drept, ci doar după ce instanţa dă o soluţie clară” a adaugat preşedintele AMR, Robert Negoiţă.
Preşedintele AMR a explicat şi faptul că Asociaţia Municipiilor din România trebuie să se implice în elaborarea acestui act normativ, dat fiind că Primarii au experiență în acest domeniu și vorbesc din practică.
Discuţiile au mai vizat propunerile AMR referitoare la acordarea sporurilor de vechime pentru Primari şi Viceprimari, la reglementarea modalităţii de alegere, respectiv demitere a Viceprimarilor. S-a convenit asupra faptului că decizia în Consiliile Locale în privinţa patrimoniului să se ia prin majoritate simplă, şi nu prin majoritate de doua treimi cum este acum, dar şi ca încetarea mandatelor aleşilor locali să se facă prin hotărâre judecătorească, pe principiul simetriei cu procedura de validare.
Toate observaţiile convenite in cadrul şedinţei de Comitet Director al AMR sunt transmise comisiei tehnice de la nivelul Asociaţiei care urmează să stabilească forma exactă ce va fi propusă grupului de lucru de la MDRAP.
La şedinţa Comitetului Director al AMR au participat şi reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie. Cu această ocazie, s-a readus în discuţie sprijinul AMR pentru dobândirea unei salarizări corecte în administraţia locală.
Au fost prezenţi:
- Preşedintele AMR, Robert Sorin Negoiţă – primarul
- Prim-vicepreşedinte AMR, Gheorghe Falcă – primar al Municipiului Arad
- Vicepreşedinte AMR, Dan Bobouţanu – primar al Municipiului Hunedoara
- Vicepreşedinte AMR, Ion Lungu – primar al Municipiului Suceava
- Secretar General AMR, Viorel Marian Dragomir – primar al Municipiului Brăila
- Trezorier AMR, Adrian Mocioniu – primar al Municipiului Slobozia
- Purtător de cuvânt AMR, Tiberiu Iacob Ridzi – primar al Municipiului Petroşani
- Membru CD al AMR, Cosmin Necula – primar al Municipiului Bacău
- Membru CD al AMR, Constantin Toma – primar al Municipiului Buzău
- Membru CD al AMR, Cristi Misăilă – primar al Municipiului Focşani
- Membru CD al AMR, Gabor Kereskenzi – primar al Municipiului Satu Mare
- Membru CD al AMR, Daniel Cîrjan – primar al Municipiului Drobeta Turnu Severin
- Membru CD al AMR, Dumitru Boroş – primar al Municipiului Bârlad
- Locţiitorii membrilor CD al AMR
- Reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie