Skip to content

Delegaţia AMR, întâlniri cu oficialii niponi

Programul delegaţiei AMR, în prima zi a misiunii oficiale în Japonia, a debutat cu o vizită de informare la Centrul de reciclare Minato. Delegaţia a fost întâmpinată de specialişti ai centrului; prezentarea multimedia a fost urmată de vizionarea procesului de reciclare a sticlei, a recipienţilor de aluminiu şi plastic, precum şi de prezentarea secţiei de recuperare şi restaurare a mobilierului uzat, care ulterior poate fi achiziţionat în condiţii convenabile raportat la preţul pieţei.

La Europe House (sediul DELUE), delegaţia a fost întâmpinată de Excelenţa Sa Viorel Isticioaia Budura, ambasadorul UE la Tokyo, Excelenţa Sa Tatiatna Svetlana Iosiper, Ambasadorul României în Japonia, Silviu Jora, Directorul Centrului pentru coperare industrială Europa – Japonia şi Ramona Fieru, Director adjunct al Direcţiei Presă, relaţii publice şi afaceri culturale al DELUE la Tokyo. În cadrul întrevederii, oficialii menţionaţi au prezentat stadiul cooperării UE – Japonia, cu accent pe sectoarele de interes pentru relaţia bilaterală România – Japonia, în contextul Brexitului şi al consecinţelor acestuia, pe plan european şi internaţional, prin prisma agendei UE axată pe două componente majore: Tratatul de liber schimb şi Parteneriatul strategic UE – Japonia. În cadrul dialogului, au fost aprofundate teme legate de deschiderea Japoniei, la nivel diplomatic şi economic, către spaţiul European şi, în special, către Sud-Estul Europei (de exemplu: deschiderea unei reprezentanţe diplomatice japoneze la Chişinău, cu ambasador vorbitor de limba română), precum şi interesul crescut pentru acorduri de colaborare şi înfrăţiri, deschiderea intelectuală şi culturală fiind un factor decisiv de promovare şi dezvoltare a raporturilor bilaterale.

Au fost abordate, de asemenea, chestiuni legate de colaborarea academică, prin Erasmus-International Credit Mobility, cu Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest -Timişoara, Universitatea Transilvania Braşov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. În acest context, a subliniat reprezentantul DELUE la Tokyo, vizita delegaţiei AMR vine într-un moment prielnic şi necesar pentru a accentua interesul administraţiilor urbane din ţara noastră în ceea ce priveşte experienţa şi realizările municipalităţilor japoneze în domenii de interes maxim pentru administraţia publică din România: transport urban, planificare urbană, procesarea deşeurilor urbane, smart parking, green cities, etc. Oficialul a mai menţionat că prezenţa unui număr de 13 primari de municipii din România în Japonia, în cadrul unei vizite oficiale, se constituie într-o iniţiativă singulară de excepţie care poate deschide canale importante de comunicaţie şi cooperare cu municipalităţi din Japonia şi i-a încurajat pe participanţii la misiune să abordeze, în mod deschis şi constructiv, în întâlnirile cu primarii şi oficalii japonezi, subiectele de interes major pentru municipalităţile din România, inclusiv oportunităţile de investiţii şi cooperare economică.

Vizita la DELUE a fost urmată de întâlnirea cu primarul Districtului Minato, domnul Masaaki Takei, în prezenţa Ambasadorului României la Tokyo şi a directorului general al departamentului de industrie şi dezvoltare a comunităţii Minato. În acest cadru, directorii departamentelor de planificare urbană, transport şi trafic, precum şi planificare financiară, taxe şi impozite au susţinut prezentări. Teme abordate: planificare urbană în următorii 20 de ani, dezvoltarea şi extinderea reţelei de transport în comun, planificare demografică, masterplanul de internaţionalizare a disctrictului Minato şi Jocurile Olimpice din 2020.