,, În atenția Doamnei GRAȚIELA LEOCADIA GAVRILESCU, Ministrul Mediului
Stimată doamnă Ministru,
În data de 14.02.2018, Agenția pentru Protecția Mediului București a prelungit Autorizația Integrată de Mediu nr.15 pentru CMID Iridex, act care constituie o veritabilă agresiune asupra bucureștenilor din zona de nord a Capitalei. Această zonă a devenit, în ultimii ani, cea mai poluată a Bucureștiului, tocmai din cauza activității desfășurate de societatea pe care subordonații dvs. din APMB au considerat că trebuie să o autorizeze încă o dată. Mirosurile pestilențiale ale gazelor de depozit emise de instalațiile gropii de gunoi Iridex fac irespirabil aerul din cartierele Chitila, Bucureștii Noi, Străulești, Dămăroaia, Pajura și Giulești-Sârbi. Sătui și revoltați de perpetuarea acestei stări de fapt, oamenii din aceste cartiere ne cer nouă, autorităților publice, să acționăm pentru a opri acest atentat la confortul și la sănătatea lor.
Ca primar al Sectorului 1, consider că este de datoria mea să acționez în sensul apărării intereselor cetățenilor pe care-i reprezint. De aceea, încă de la începutul mandatului, din anul 2016, am inițiat demersuri – atât juridice, cât și de presiune publică – pentru ca această stare de fapt să înceteze, iar oamenii din nordul Capitalei să nu mai fie agresați de poluarea generată de groapa de gunoi Iridex. Campania noastră, a cetățenilor din Sectorul 1, intitulată „Aer curat, bun de respirat”, a întrunit adeziunea a 31.800 de bucureșteni care au semnat petiția prin care solicitam intervenția Agenției pentru Protecția Mediului București în scopul intrării în legalitate a poluatorilor din nordul Capitalei.
Decizia APMB din 14 februarie a.c., de prelungire a autorizației de mediu pentru Iridex, constituie o insultă la adresa acestor oameni și o nesocotire flagrantă a cadrului legal care reglementează domeniul – Hotărârea de Guvern nr. 349/2005. Totodată, Agenția își ignoră propriile constatări privitoare la nivelul poluării constante cu hidrogen sulfurat, constatări făcute încrucișat, cu două laboratoare diferite, dar care au ajuns la aceleași concluzii privitoare la depășirile valorilor limită admise.
Mai mult, Agenția a decis să prelungească autorizația de mediu a Iridex în condițiile în care Primăria Sectorului 1 a intentat o acțiune în instanță pentru suspendarea acesteia. Acțiunea noastră este întemeiată, printre altele, pe faptul că autorizația a fost emisă în pofida faptului că Iridex nu a depus suma de bani cerută de lege ca garanție că „sunt îndeplinite obligațiile privind siguranța depozitului pentru respectarea cerințelor de protecție a mediului și a sănătății populației, care decurg din autorizație”. Acest fapt este, însă, grav mai ales din perspectiva declanșării procedurii de infringement (penalizări) pentru România, pe capitolul „mediu”, pentru nerespectarea normativelor europene privind depozitarea deșeurilor. Deși APM-București a revizuit, în repetate rânduri, AIM nr. 15, fiind obligată să includă, începând cu anul 2005, constituirea Fondului de închidere și post-închidere, Agenția susține că, „din informațiile primite din partea operatorului Iridex, rezultă că, în prezent, acesta a solicitat PMB inițierea de negocieri pentru stabilirea tarifului aferent serviciilor de monitorizare post-închidere”.
De asemenea, în condițiile în care depozitul Iridex de pe raza comunei Chiajna a fost proiectat pentru 4.500.000 metri cubi de deșeuri, Agenția pentru Protecția Mediului București după emiterea Acordului de Mediu nr. 1/2010, comite în mod repetat pentru acest operator falsuri în Autorizația Integrată de Mediu. Aceste falsuri permit depășirea volumului inițial cu 1,5 milioane de metri cubi. Acordul de Mediu nr.1/2010 este un document emis în vederea extinderii nejustificate și ilegale a depozitului de deșeuri Chiajna-Rudeni, administrat de Iridex, cu încă două celule, pe lângă cele cinci, inițiale.
Pe aceste temeiuri și ținând cont de îndatoririle pe care fiecare dintre noi le are cu prioritate față de cetățenii români pe care-i reprezentăm, și nu față de interesele unor companii private care se încăpățânează să nu respecte legea, vă solicit public următoarele:
• Demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București, în vederea tragerii acesteia la răspundere în fața legii;
• Revocarea actului administrativ din 14.02.2018 pe considerente de neconformitate cu legea;
• Demararea de urgență a procedurilor de închidere a celulelor 6 și 7 ale depozitului Iridex, care funcționează fără delegare din partea Primăriei Municipiului București încă din anul 2010;
• Aplicarea de urgență a soluțiilor legale pentru obligarea Iridex la constituirea imediată a Fondului de închidere și monitorizare post-închidere.
Am convingerea că, în calitatea dvs. de om politic învestit, în repetate rânduri, cu încredere de către cetățeni, în calitatea dvs. de ministru în ale cărui atribuții intră și aceea de a vă asigura că România respectă standardele europene în materie de protecție a mediului, veți răspunde pozitiv solicitărilor pe care vi le adresez public, prin această scrisoare deschisă.
Cu prietenie și cu speranța unei bune colaborări,
DAN TUDORACHE,
Primarul Sectorului 1 „