La solicitarea AMR, marți 18 septembrie 2018, la Casa Municipiilor a avut loc o întâlnire a primarilor de municipii cu Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, pe tema finanțării sistemelor de termoficare din marile orașe.
La reuniune au participat Tiberiu Valentin Mavrodin – Secretar de Stat MFP, Nicolae Tudose – Secretar de Stat MDRAP, primarii municipiilor Oradea, Arad, Constanța, Suceava, Drobeta Turnu Severin, Focșani, Giurgiu, Timișoara Botoșani, Brad, Gheorgheni, Motru, viceprimari și reprezentanți ai municipiilor care se confruntă cu probleme în ceea ce privește încălzirea centralizată, reprezentanți ai MDRAP și MFP
În deschiderea întrevederii Președintele AMR, Robert Sorin Negoiță, a susținuta solicitarea membrilor AMR de a rezolva problema finanțării termmoficării, situație care trenează de foarte mulți ani: ”Vă rugăm să rezolvăm această problemă. Haideți, pentru început, să rezolvăm pe termen scurt, să vedem cum trecem această iarnă, dar să nu uităm că mai vine și iarna 2019-2020, Să vedem încă de pe acum ce facem. Să ne propunem ca de la anul să avem predictibilitate și să știm că Guvernul aprobă un credit, fie și prin Trezorerie, pentru investiții în zona de producere și distribuție de agent termic.”
Primarii au prezentat pe rând situația municipiului pe care îl conduc, cele mai multe solicitări fiind de a asigura sumele în vederea achitării în avans a combustibilului necesar funcționării, Plata în avans a fost solicitată urmare a datoriilor /plăților cu întârzieri mari pe care le-au înregistrat primăriile pentru toate categoriile de combustibil: gaz, păcură, cărbune, lemn.
Eugen Teodorovici i-a asigurat pe edili că îi va sprijiniți printr-o rectificare bugetară viitoare, după analizarea situației fiecărui municipiu în parte: ”Trebuie să găsim o cale legală pentru ca statul să contribuie la rezolvarea situației. Trebuie să știm cu toții cum stau lucrurrile, să fie o abordare nouă, modernă. De exemplu, Statul nu va mai avea voie să blocheze activitatea primăriei prin popriri și conturi blocate. Trebuie să căutăm soluții.”
Printre soluțiile propuse de ministrul de finanțe au fost: compensarea datoriilor, plata acestora din excedentul bugetar, asigurarea cadrului legislativ pentru acordarea de împrumuturi prin trezorerie sau posibilitatea ca Ministerul Finanțelor Publice să se împrumute în numele municipiilor. Totodată, a vorbit și despre faptul că trebuie făcute investiții în modernizarea sistemelor de termoficare atât pentru producerea cât și pentru distribuirea agentului termic, referindu-se în principal la faptul că nu se va mai putea acorda subvenție pentru încălzire.
La rândul lor, primarii au propus finanțarea prin certificate verzi, acordarea de bonusuri din cogenerare și redistribuirea cotei din IVG: ”Trebuie să rezolvăm Urmează evaluarea pe mediu. Condițiile pe mediu au crescut foarte mult și este nevoie de susținere financiară. În acest moment avem poluare mai mare fără a avea industrie poluantă pentru că se distrug centralele orașelor și toată lumea are centrale pe gaz. Trebuie să lucrăm împreună cu MFP, Ministerul Economiei și Ministerul Energiei” a afirmat Gheorghe Falcă, Prim-vicepreședinte AMR.
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu a vorbit despre datoriile acumulate în timp: ”Nu putem ignora istoria. Compania de termoficare a Timișoarei a fost intr-o situația dezastruoasă. Acum, datorită investițiilor suntem ușor pe plus. Din cauză că, în urmă cu cațiva ani, nici statul nici administrația locală de atunci nu și-au onorat subvențiile, au rămas datorii foarte mari, care au trebuit plătite. Acest lucru a determinat imposibilitatea de a plăti facturile curente și astfel s-au creat alte datorii. Am alocat sume uriașe, am alocat majorare de capital. Este imposibil. O amnistie fiscală ne-ar ajuta.”
În urma dezbaterilor s-a stabilit ca în această sătămână MFP să consulte primarii de municipii care la rândul lor să transmită puntele de vedere și propunerile în vederea modificării legislației, urmând ca săptămâna viitoare să fie organizată o întâlnire de lucru comună AMR / MFP / MDRAP.