Emil Boc a vorbit despre diferentele dintre “post war period “ si “post wall period”, despre rolul culturii ca factor important in consolidarea identitatii europene, despre Brexit si rolul tinerilor in proiectul european precum si despre experienta si politicile Clujului in domeniul cultural .
Totodată a subliniat faptul ca Democratia nu este un bun castigat odata pentru totdeauna. Democratia si pacea nu fac parte din ADN -ul Europei. Dimpotriva, tensiunile si razboaiele definesc Europa, din perspectiva istorica. Doar ultimii 70 de ani “ au reinversat gena” politica a Europei. Uniunea Europeana este cel mai reusit proiect politic din istoria continentului nostru. Este singurul proiect politic care a mentinut pacea, democratia si a asigurat accesul la prosperitate pentru cat mai multi.
Acum 30 de ani, prin caderea zidului Berlinului, s-a deschis drumul spre Libertate si Democratie in Estul Europei.
Democratia si Libertatea pot ramane simple slogane sau fraze goale in Constitutii, daca cetatenii Europei nu sunt suficient de vigilenti sa apere aceste Valori. Si in fiecare zi. Nimic nu este ireversibil politic. Asa cum primul razboi mondial ne-a aratat. Doar cei care cred in Democratie si Libertate pot face “ ireversibilul, Ireversibil”!
“ Democratia este similara mersului pe bicicleta: trebuie sa pedalezi ( exersezi) tot timpul pentru a iti pastra echilibrul si a merge mai departe”!