România va avea un nou centru de dezvoltare care va fi construit la Craiova și în care vor fi dezvoltate tehnologii aeropațiale verzi, un proiect unic în această parte a Europei.
Localizat în Dolj – Craiova, în proximitatea – Aeroportului Internațional Craiova, pe un teren cu suprafața totală de 14.000 mp, noul Centru TGA va avea o suprafață totală construită de aproape 8.000 mp, acomodând 2 hale tehnologice, spații de birouri, o zonă de laboratoare, precum și spații de întâlnire și discuții, transfer de bune practici pentru cercetătorii din laboratoare și pentru parteneri și colaboratori.
Centrul va beneficia de tehnologii de vârf precum sisteme robotizate inovative, tehnologii revoluționare de producție a componentelor pentru domeniul aerospațial, instalații de ultimă generație care vor accelera nivelul de productivitate, sisteme avansate de proiectare și prototipare 3D.
Dintre activitățile centrului amintim:
- Cercetare și inovare – un proces foarte laborios de studiu pentru diverse componente necesare în industria aerospațiala; aici va exista o activitate foarte intensă de cercetare a specialiștilor INCAS;
- Prototipare – proiectare și realizare de piese unicat, rezultate în urma procesului de cercetare; este vorba atât de piese de dimensiuni mici cât și de piese de dimensiuni foarte mari, care ar putea fi folosite ulterior în diferite angrenaje și componente ale industriei de profil; cateva exemple: fuzelaje de avion, aripi, pale de turbine, diferite alte componente din industria aerospațială;
- Finalizarea prototipurilor prin procese de acoperire cu materiale sustenabile, sablarea și asamblarea acestora; la Centrul TGA va exista de exemplu un spațiu de vopsire în atmosferă controlată, cu un nivel redus de emisii de gaze rezultate în urma procesului de acoperiri de suprafață de tip „green” – ecologic, pentru structuri în activități de cercetare – dezvoltare din domeniul aerospațial, de asemenea, un sistem de sablare foarte performant, în atmosfera controlată.
Totodată, centrul TGA va fi și spațiul de studiu și testare a diferitelor proiecte de inovație inițiate de INCAS
Construcția proiectului începe în luna septembrie a.c. și va fi predată Beneficiarului anul viitor, în acest moment fiind în curs de finalizare proiectul tehnic de execuție. Implementarea proiectului de finanțare va dura până la sfarșitul anului 2023.
Proiectul TGA este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare nr. 313 din 14.07.2020, încheiat cu Ministerul Educației și Cercetării, în calitate de Organism Intermediar, pentru Programul Operaţional Competitivitate 2014 – 2020 (POC), Axa Prioritară 1 – Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor; Acţiunea 1.1.1. – Mari infrastructuri de CD.
Valoarea totală a proiectului este de 85.234.920,65 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 84.756.737,87 (din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 72.043.227,19 lei şi valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 12.713.510,68 lei).