Skip to content

Întâlnire între Ministerul Muncii și Protecției Sociale și reprezentanții structurilor asociative ale administrației publice. Măsuri de protecție socială în sezonul rece

În data de 12 octombrie 2021, Asociația Municipiilor din România a participat la o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale și reprezentanți ai celorlalte structuri asociative ale administrației publice, Asociația Comunelor din România (ACoR) și Asociația Orașelor din România (AOR).
Întâlnirea s-a desfășurat în format de videoconferință și a avut drept principal subiect măsurile de protecție socială în sezonul rece.
Din partea AMR au participat:
– Constantin Toma, Președinte Executiv al AMR, Primar al municipiului Buzău;
– Ion Lungu, Prim-vicepreședinte AMR, Primar al municipiului Suceava;
– Mihai Chirica, Vicepreședinte AMR, Primar al municipiului Iași;
– Luminița Manoliu, Șef Serviciu Dezvoltare Servicii Sociale, Relații cu Instituțiile de Asistență Socială și ONG la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Galați;
– Luiza Dinu, Director Juridic AMR;
Din partea MMPS au participat:
– Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Protecției Sociale;
– Petronel Munteanu, Secretar General Adjunct, MMPS;
– Adela Durac, Consilier Superior, MMPS;
– Lăcrimioara Corcheș, Director General, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, MMPS;
– Mihaela Grecu, Director Direcția Politici Beneficii Sociale, MMPS;
Din partea ACoR:
– Emil Drăghici, Președintele ACoR, Primarul comunei Vulcana Băi, județul Dâmbovița;
– Valentin Ivan, Secretar Regiunea de Dezvoltare Centru, Președintele Filialei Județene Sibiu, Primarul comunei Sadu, județul Sibiu;
– Dorinel Soare, Președintele Filialei Județene Dâmbovița, Primarul comunei Niculești, județul Dâmbovița;
– Daniela Șofineți, Consilier administrație publică, ACoR;
Din partea AOR:
– Alexandru Petrovici, Director Executiv, AOR;
================
– Discuțiile au avut loc în contextul publicării legislației aferente, astfel fiind permisă demararea procedurilor administrative pentru ca de la data de 1 noiembrie primăriile să fie pregătite de aplicarea legii și a normelor metodologice.
– Mihaela Grecu, Director Direcția Politici Beneficii Sociale, MMPS, a precizat că deși formularul este încărcat, acesta coincide în mare parte cu cel adoptat în anul 2017 odată cu unificarea celor 3 tipuri de beneficii, iar în forma curentă au fost adăugate doar câteva criterii referitoare la suplimentul de energie. De asemenea, a apreciat că timpul de implementare este scurt, însă comunică disponibilitatea MMPS de a oferi sprijin.
– În contextul publicării OUG 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”, se precizează că există posibilitatea ca suma care ar reveni din schema de compensare să fie mai mare decât suma aferentă ajutorului pentru încălzire, iar în discuțiile purtate cu Ministerul Energiei, MMPS a susținut ca în această situație cetățeanul să beneficieze de schema de compensare ca diferență între cele două tipuri de sprijin acordate.
– Doamna Ministru a adus în discuție propunerea de a emite un pliant care să cuprindă informații referitoare la noutățile legislative, atât cele prevăzute prin OUG 118/2021, cât și cele prevăzute în Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Se dorește ca acest pliant să fie pus la dispoziția cetățenilor prin intermediul primăriilor, iar acolo unde nu sunt resurse pentru tipărirea lor să existe sprijin din partea MMPS. În plus, se precizează înființarea unui Tel Verde pentru consumatorul vulnerabil care poate fi promovat cetățenilor.
– Ion Lungu, Prim-vicepreședinte AMR, Primar al municipiului Suceava, a menționat susținerea municipiilor față de ideea de diseminare a unui pliant, multiplicarea acestuia la nivel local și oferirea către cetățeni.
– Din partea MMPS s-a propus ideea constituirii unui sistem informatic de colectare a datelor pentru cereri prin intermediul tabletelor care au fost utilizate la ultimele alegeri, iar în urma susținerii structurilor asociative, MMPS și-a luat angajamentul de a lua legătura cu STS-ul pentru aceste demersuri.