Skip to content

Evenimentul de lansare în dezbatere publică a Raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”

Ieri, 11 Ianuarie 2022, Asociația Municipiilor din România a participat la invitația Administrației Prezidențiale la evenimentul de lansare în dezbatere publică a Raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”.

Guvernul României a fost reprezentat în cadrul evenimentului de:
– domnul Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României;
– domnul Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației;
– domnul Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

De asemenea, au fost prezente din partea Administrației Prezidențiale:
– doamna Ligia Deca, Consilier Prezidențial pentru educatie și cercetare;
– doamna Alexandra-Maria Bocșe, Consilier de Stat, Departamentul Climă și Sustenabilitate.

Din partea AMR a participat:
– domnul Constantin Mitache, Director General al AMR.


În alocuțiunea susținută de domnul Klaus Iohannis, Președintele României, a fost accentuată necesitatea de a include în sistemul românesc de învățământ a cursurilor dedicate schimbărilor climatice și mediului, felicitând copiii care au participat la eveniment pentru implicare, încurajându-i să nu își piardă entuziasmul.

De asemenea, acesta a pus în vedere că educația, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, fiind domenii esențiale, reprezintă teme prioritare pentru Administrația Prezidențială.

În ceea ce privește Proiectul „România Educată”, acesta prinde contur prin beneficierea de sume record obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență, această alocare financiară fiind necesară implementării. În continuitatea acestui proiect, la nivelul Administrației Prezidențiale a fost înființat și un grup de lucru pe tema educației privind schimbările climatice și mediul.

Raportul pus în dezbatere publică semnalează atât probleme, cât și identifică soluții pentru a lărgi accesul la educația privind protecția mediului și combaterea efectelor schimbărilor climatice și pentru a fundamenta infrastructura școlară verde.

În plus, în alocuțiunea a fost reiterată necesitatea schimbării perspectivelor și mentalităților pentru a permite o dezvoltare reală. Protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice nu poate fi realizată în lipsa unui parteneriat între instituții și cetățeni.

De altfel, instituțiile de învățământ din România trebuie să se transforme în exemple de bune practici în materie de sustenabilitate pentru a genera un comportament adecvat de protejare a mediului în rândul elevilor.

La finele alocuțiunii, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis invitația tuturor celor prezenți de a lucra „împreună pentru o Românie educată, sănătoasă și sustenabilă”.
Raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile” este disponibil la adresa: https://www.presidency.ro/files/userfiles/EDUCA%C8%9AIA%20PRIVIND%20SCHIMB%C4%82RILE%20CLIMATICE%20%C8%98I%20MEDIUL%20%C3%8EN%20%C8%98COLI%20SUSTENABILE(1).pdf