Skip to content

Participarea Președintelui Executiv al AMR la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Durabile, cu ocazia vizitei unui oficial de rang înalt al Comisiei Europene

În data de 18 iulie 2022, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Durabile a avut loc vizita unui oficial de rang înalt al Comisiei Europene, dl. Diego Canga-Fano, Principal Advisor DG AGRI, responsabil de Planul european de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice.

La această întâlnire a participat Președintele Executiv al AMR, dl. Constantin Toma, care a punctat în discursul său impactul secetei asupra producției agricole din acest an precum și factorii care conduc la pierderea feritilității terenurilor agricole. Acesta a mai făcut precizări cu privire la valorificarea apei de ploaie și a apei din stațiile de epurare. Problema apei a fost abordată și din perspectiva fondurilor alocate pentru tratarea apei potabile, canalizare și stațiile de epurare cu 2 trepte: terțială și biologică. Totodată, Președintele Executiv AMR a subliniat nefolosirea nămolului în România ca îngrășământ natural. Ca primar al municipiului Buzău, dl. Toma a oferit exemplul de bune pratici privind prima școală circulară de la Buzău, prin intermediul căreia apa de ploaie este utilizată în diverse moduri, inclusiv pentru sera didactică și grădinile permaculturale ale municipiului. De asemenea, acesta a prezentat un proiect de impact al municipalității, acela de a transforma o fostă casă într-un centru de educație pentru permacultură (cu focusare pe fertilizarea solului), loc în care elevii orașului Buzău să poată învăța și deprinde aspecte legate de alimentația sănătoasă și stilul de viață sănătos. În ceea ce privesc atribuțiile administrațiilor publice în promovarea produselor ecologice, Președintele AMR încurajează consumul și achiziționarea produselor eco, în special a produselor, semințelor și răsadurilor românești, producătorii locali și notorietatea lanțului producător local – consumator.
====
Agenda de discuții a vizat:
• Planul european de acțiune – prezentare din partea CE
• Oportunități si dificultăți in ceea ce privește dezvoltarea agriculturii ecologice
• Susținerea agriculturii ecologice prin politici publice
• Achiziții publice verzi
• Întrebări și răspunsuri
====

Informații diseminate de reprezentanții CE:
Dl. Diego Canga-Fano a prezentat Pactul verde – strategia “De la fermă la consumator” și strategia în domeniul biodiversității, cu 3 axe și 23 de acțiuni: Axa 1: promovarea consumului; Axa 2: sporirea producției; Axa 3: îmbunătățirea în continuare a sustenabilității sectorului;

Dl. Henri Delanghe a prezentat o analiză comparativă a planurilor naționale de acțiune ecologică a Statelor Membre și exemple de Green Public Procurement (GPP) – Achiziții durabile în Planurile naționale de acțiune ecologică.
====
Au participat:
Din partea CE:
– Dna Elena Panichi, Directorul Unității Agricultura Ecologica din cadrul DGAGRI;
– Dl Henri Delanghe, Director adjunct al Unității Agricultura Ecologica din cadrul DGAGRI;

Din partea MADR:
– Ioan Găman , Secretar de Stat
– Viorel Morărescu, Director
– Experți din direcțiile tehnice (DGAERI, DGPA, DGCAI, AZM, DGPIAC, DGDR)

Din partea AMR
– Raluca Stan, Expert AMR
– Dan Ivascu, Președinte Cooperativa Agricolă Unirea Gospodarilor din Buzău

====
Au mai participat autorități publice naționale si locale ME, MMAP, MS, MDLPA, ANAP, SGG