Skip to content

Seismele: impact multidisciplinar la adresa rezilienței naționale

În data de 5 iulie a.c., la sediul ARCUB București, dl. Constantin Mitache, directorul general al AMR, a participat la invitaţia Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență la o masa rotundă cu tema:
„Seismele – impact multidisciplinar la adresa rezilienței naționale. Bune practici privind asigurarea răspunsului integrat post-urgență majoră.”

Evenimentul a reunit reprezentanți la nivel de secretari de stat, personal cu funcții de conducere din administrația centrală și locala, mediul de afaceri și academic, precum și formațiuni asociative.

Moderatorul mesei rotunde, Matei Sumbasacu – fondator & președinte al Asociației pentru reducerea riscului seismic Re:Rise – a invitat participanții la discuții referitoare la urgența complexă generată de apariția unui seism cu impact major la nivel național, gestionarea climatului de ordine și siguranță publică în cadrul efortului național de revenire la normalitate post-urgență complexă sau abordarea psihologică a traumelor victimelor unor seisme cu efecte devastatoare, ca parte a efortului conjugat de revenire la normalitate.

De asemenea, invitații mesei rotunde au adus în discuție teme precum actualizarea normelor generale și specifice de urbanism în contextul dezvoltării semnificative a sectorului de construcții imobiliare la nivel național, rezervele de stat și importanța acestora în asigurarea funcțiilor de sprijin pentru gestionarea unor situații de urgență generate de un seism major, dar și perspectiva academică privind reconstrucția societală la nivelul infrastructurii afectate de efectele devastatoare ale unui seism major.

Având în vedere complexitatea deosebită și efectele negative semnificative ale situațiilor de urgență generate de un posibil seism cu impact major la nivel național, a fost evidențiată necesitatea asigurării unui răspuns integrat (Public-Privat / Whole of Government – Whole of Society), coordonat și bine organizat. În acest context a fost subliniat faptul că gradul de versatilitate al echipajelor de intervenție a crescut semnificativ, tocmai pentru a eficientiza gestionarea situațiilor de crize complexe.

Pe lângă această abordare interinstituțională și multidisciplinară, a fost argumentată necesitatea partajării competențelor instituțiilor, autorităților publice și entităților private care pot acționa potrivit cadrului legal în vigoare, inclusiv prin preaprobarea unor măsuri cu caracter urgent.