Skip to content

Emil Boc la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie: ,,Securitatea cibernetică nu mai este o poveste”

Securitatea cibernetică nu mai este o poveste, este o realitate ce se întâmplă sub ochii noştri, iar atacurile asupra energiilor verzi s-au intensificat, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca,Emil Boc.

„Unii spun că suntem doar la câteva click-uri distanţă de un dezastru cibernetic Este adevăr mult în această frază şi războaiele prezentului vedem deja că sunt hibride. Atacurile cibernetice, odată cu dezvoltarea tehnologiei, s-au înmulţit. Primul atac cibernetic masiv în domeniul energiei a avut loc în Ucraina, în 2015, când trei mari companii de electricitate aproape că au intrat în colaps. Recent, în februarie, un atac cibernetic masiv a avut loc în Danemarca. În partea a doua a anului, un atac cibernetic rusesc a scos din funcţiune peste 6.000 de turbine eoliene din Germania. S-au diversificat atacurile cibernetice asupra energiilor verzi şi ştim bine că Europa a reuşit în 2022 să producă mai multă energie din surse regenerabile decât din sursele tradiţionale. Securitatea cibernetică nu mai este o poveste, nu mai este doar o temă de conferinţă, este realitate care se întâmplă sub ochii noştri. Cea mai bună atitudine este să fim pregătiţi. Eu nu cred că este o chestiune ‘dacă’, ci este o chestiune ‘când’ se vor întâmpla şi în România atacuri cibernetice. Până acum am avut noroc că nu am avut un atac cibernetic major”, a spus Boc, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, organizat de Distribuţie Energie Electrică România.

El a subliniat că şi la Primăria municipiului Cluj-Napoca au loc zilnic atacuri cibernetice minore, însă la nivel de instituţie există o strategie, există responsabili, un plan de recuperare, o filă bugetară şi un plan de comunicare în situaţie de criză, astfel încât să funcţioneze oraşul, indiferent de ce se întâmplă în spaţiul cibernetic.

„Dar, gândiţi-vă că această securitate cibernetică nu vizează doar administraţia publică locală! Acum discutăm de sectorul energetic care este vital pentru funcţionarea structurii statului român, de o infrastructură critică. De aceea, cu atât mai mult trebuie să fim pregătiţi şi mă gândesc că, la fel cum în cazul incendiilor facem simulări, şi pentru atacuri cibernetice ar trebui să facem simulări pentru a fi pregătiţi. Avem nevoie de cultura securităţii cibernetice, iar această conferinţă aduce acest avantaj competitiv României, oferă această şansă de a întări conceptul de securitate cibernetică”, a mai afirmat Emil Boc.

Acesta a semnalat că România are „două lucruri bune”, respectiv o generaţie excepţională de talente în domeniul securităţii cibernetice, în domeniul inovării în domeniul IT şi al existenţei la Bucureşti a Agenţiei Europene în domeniul Securităţii Cibernetice. „Aceste două elemente, infrastructură plus resursa umană, cred că ne oferă şansa de a fi competitivi şi de a face din securitatea cibernetică un avantaj competitiv al României”, a punctat Emil Boc.