Skip to content

Cea Mai Mare Alianță Globală pentru Conducerea Climatică a Orașelor numește primarii Pratibhaben Jain și Emil Boc în Consiliul Primarilor și Liderilor pentru a Accelera Soluțiile Climatice Multinivel

Paris, Franța (25 iulie 2024) – Ieri, Convenția Globală a Primarilor pentru Climă și Energie (GCoM) a primit doi noi primari în Consiliul Primarilor și Liderilor: Primarul Pratibhaben Jain al orașului Ahmedabad, India, și Primarul Emil Boc al orașului Cluj-Napoca, România. Fiind parte din cea mai mare alianță globală a primarilor pentru climă – reprezentând peste 13.000 de orașe și guverne locale și 1,2 miliarde de oameni – primarii Jain și Boc vor lucra alături de co-președinții Michael R. Bloomberg, trimis special al ONU pentru Ambiție Climatică și Soluții, fondator al Bloomberg Philanthropies și Bloomberg LP, și Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Verde European, Relații Interinstituționale și Previziune. Împreună, ei vor ridica ambițiile globale pentru climă susținând și promovând acțiunile locale pentru climă. Reprezentând Asia de Sud și Uniunea Europeană & Europa de Vest, ambii primari vor reprezenta regiunile lor pe scena globală, catalizând acțiunile climatice urbane pentru a ajuta guvernele naționale să îndeplinească cele mai înalte ambiții ale Acordului de la Paris.

„Primarii Jain și Boc sunt dedicați să abordeze criza climatică cu soluții inovatoare și bazate pe date. Conducerea lor în consiliu va ajuta orașele să accelereze progresul în reducerea emisiilor, îmbunătățirea sănătății publice și salvarea mai multor vieți,” a spus Michael R. Bloomberg, trimis special al secretarului general al ONU pentru Ambiție Climatică și Soluții și fondator al Bloomberg Philanthropies.

„Peste tot în lume, primarii promovează soluții locale unice la provocările globale,” a spus Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Verde European, Relații Interinstituționale și Previziune. „Suntem bucuroși să-i primim pe primarii Jain și Boc în acest grup dinamic de lideri locali pentru climă pentru a continua mobilizarea eforturilor transformatoare în regiunile lor și dincolo de acestea.”

Ca primar al orașului Ahmedabad din septembrie 2023, primarul Jain și-a demonstrat angajamentul ferm de a avansa soluțiile urbane durabile și de a îmbunătăți reziliența climatică în oraș. Concentrându-se atât pe adaptare, cât și pe atenuare, Jain a condus eforturile pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a apei, a extinde infrastructura urbană verde și rezilientă și a accelera creșterea surselor regenerabile de energie. În conformitate cu aceste priorități, Jain a jucat un rol esențial în dezvoltarea Planului de Acțiune pentru un Oraș Rezilient la Climă (CRCAP) din Ahmedabad, care urmărește zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2070, și a susținut alocarea a 70% din bugetul total al guvernului orașului pentru proiectele climatice.

Sub conducerea primarului Boc, orașul Cluj-Napoca și-a stabilit obiective climatice ambițioase. În timpul mandatului său de primar din 2004 până în 2008 și din 2012 până în prezent, Boc a subliniat integrarea acțiunii climatice robuste în planificarea urbană pentru a promova reziliența climatică, decarbonizarea și accesul echitabil la energie. Fiind al doilea oraș ca mărime din România, Cluj-Napoca este unul dintre cele 112 orașe UE care urmăresc să atingă neutralitatea climatică până în 2030, ca parte a Misiunii UE pentru Orașe Neutre Climatic și Inteligente. În plus față de rolul său de primar, Boc a fost prim-ministru al României din 2008 până în 2012 și președinte al Partidului Democrat Liberal din 2005 până în 2012. În prezent, este ambasador național al Convenției Primarilor în România, președinte al Comisiei pentru Politica de Coeziune Teritorială și Bugetul UE (COTER), co-raportor privind Viitorul Politicii de Coeziune și președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR). Experiența vastă a lui Boc în dezvoltarea regională și navigarea în medii politice complexe îl face bine potrivit pentru a sprijini misiunea GCoM și pentru a promova acțiuni climatice multila nivel pe scena globală.

„GCoM a susținut de mult timp orașul Ahmedabad în urmărirea și atingerea obiectivelor noastre climatice,” a spus Pratibhaben Jain, primar al orașului Ahmedabad, India. „Orașul Ahmedabad este pionier în inițierea mai multor inițiative climatice și suntem recunoscători GCoM, ICLEI și C40 pentru sprijinul acordat în călătoria noastră climatică. Acum, aștept cu nerăbdare oportunitatea de a da înapoi rețelei GCoM: încurajând alți primari și lideri de orașe din regiune să se alăture coaliției și să ajute regiunea Asia de Sud – una dintre cele mai vulnerabile climatic din lume – să activeze sprijinul național și multilateral și să atingem cele mai înalte ambiții climatice.”

„Este o onoare să mă alătur Consiliului Convenției Globale a Primarilor pentru Climă și Energie,” a spus Emil Boc, primar al orașului Cluj-Napoca, România. „Aștept cu nerăbdare să lucrez cu acest grup ambițios de lideri locali pentru a împinge înainte ambițiile la nivel local, național și global și pentru a atinge viziunea noastră comună de un viitor mai sustenabil și rezilient.”


GCoM este cea mai mare alianță globală pentru conducerea climatică a orașelor, unind o coaliție globală de peste 13.000 de orașe și guverne locale și peste 100 de parteneri de sprijin. Orașele și partenerii GCoM împărtășesc o viziune pe termen lung de susținere a acțiunii voluntare pentru combaterea schimbărilor climatice și către o societate rezilientă și cu emisii reduse. GCoM servește orașelor și guvernelor locale mobilizând și sprijinind acțiuni climatice și energetice ambițioase, măsurabile și planificate în comunitățile lor, lucrând cu rețele de orașe/regiuni, guverne naționale și alți parteneri pentru a atinge viziunea noastră. Coaliția cuprinde orașe de pe 6 continente și 146 de țări, reprezentând peste 1 miliard de oameni sau mai mult de 13% din populația globală.