Skip to content

Comitetul European al Regiunilor dezbate viitorul politicii de coeziune post-2027: o viziune pentru o Europă mai echitabilă

Astăzi, 21 noiembrie, în cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor (CoR), Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și președintele AMR și al Comisiei COTER din cadrul CoR, alături de Vasco Alves Cordeiro, președintele CoR, au prezentat avizul „O politică de coeziune reînnoită după 2027 care nu lasă pe nimeni în urmă”. Documentul, elaborat în calitate de coraportori, a fost supus dezbaterii și votului membrilor CoR, fiind adoptat în unanimitate.

Dezbaterile au beneficiat de contribuțiile unor personalități europene de marcă, printre care: Marcos Ros Sempere, deputat în Parlamentul European; Johanna Mikl-Leitner, membră a CoR și guvernatoare a Austriei Inferioare, reprezentând inițiativa Power Regions; și Jorge Antonio Azcón Navarro, membru al CoR și președintele regiunii Aragon, în cadrul inițiativei EUregions4cohesion. Împreună, aceștia au abordat provocările cheie pentru viitoarea politică de coeziune.

Emil Boc a punctat trei aspecte esențiale:
1. Politica de coeziune ca valoare politică fundamentală: „Politica de coeziune nu mai este doar o simplă politică, ci un principiu politic central. Ea reprezintă alături de piața unică două fețe ale aceleași monede și nu trebuie tratată exclusiv din perspectivă tehnică.”
2. Opoziția fermă față de centralizare: „Ne opunem oricărei tendințe de centralizare a acestei politici, care trebuie să rămână aproape de cetățeni.”
3. Menținerea nivelului de finanțare: „Cerem păstrarea cel puțin a aceluiași nivel de finanțare pentru perioada post-2027. Reducerea bugetului pentru coeziune ar însemna distrugerea fundației Europei noastre.”
Vasco Alves Cordeiro a adăugat: „În urmă cu doi ani, alături de colegul meu, Emil Boc, am început să lucrăm la viitorul politicii de coeziune. Este esențial ca susținerea declarativă pentru această politică să fie însoțită de acțiuni concrete. Avem nevoie de un cadru financiar care să răspundă așteptărilor și să asigure că politica de coeziune rămâne una dintre politicile de bază ale Uniunii Europene. Mulțumesc dlui Boc și experților implicați pentru dedicare.”
Avizul adoptat subliniază:
– Importanța unei politici de coeziune ambițioase și integrate;
– Necesitatea de a sprijini convergența economică, reducerea disparităților și dezvoltarea echilibrată la nivel european;
– Angajamentul pentru o politică care să nu lase pe nimeni în urmă.
Acest aviz reprezintă un apel pentru o Uniune Europeană mai unită și mai echitabilă, bazată pe solidaritate și acțiune concretă”