Joi, 19 mai 2022, a avut loc, la Cluj, deschiderea unuia dintre cele mai importante evenimente europene de inovare, în prezența Comisarului european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel și a Președintelui Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas. Pe tot parcursul zilei primarul municiupiului Cluj, dl. Emil Boc, Președintele AMR, a participat în cadrul Summitului, la o serie de discuții pe diverse teme de interes.
Una dintre acestea a fost întâlnire tehnică cu șeful Misiunii Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic”, dl. Matthew Baldwin, alături de primarul sectorului 2 București, Radu-Nicolae Mihaiu și de primarul municipiului Suceava, dl. Ion Lungu. În cadrul acestei întâlniri s-a discutat despre măsurile concrete pe care trebuie să le adoptăm pentru a ajunge la scopul final al misiunii. Acest lucru se poate realiza printr-un plan de acțiune bine definit și strategii coordonate cu celelalte 100 orașe selectate pentru a deveni „Net Zero City” până în 2030, prin implementarea de proiecte verzi cu finanțare europeană. De asemenea, s-a discutat și despre semnarea unui „Climate City Contract” prin care cele 100 de orașe se angajează să stabilească noi modalități de colaborare între administrațiile locale și actorii privați în vederea dezvoltării ecosistemului local, urmărind conceptul „Green. Digital. Resilient”.
„Inovarea pornește de la nivel local și acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie să investim în acest sector cheie. Trebuie, de asemenea, să aducem toți actorii din ecosistem împreună: universitățile și primarii au un rol cheie de jucat în modelarea viitorului politicii de inovare. Europa este lider în știință, are forțe industriale foarte puternice, acum este timpul să ne unim forțele și să avem o nouă agendă europeană de inovare cu două obiective principale: pe de o parte trebuie să investim în domenii strategice, care sunt benefice pentru cetățenii noștri, cum ar fi energia, cultura, transportul, agricultura și, pe de altă parte, trebuie să conectăm diferitele ecosisteme ale zonelor de inovare regionale pentru a construi un ecosistem de inovare pan-european. De aceea, mesajul venit de la Cluj-Napoca este atât de puternic: la acest eveniment avem actori locali, dar și primari și lideri locali veniți din alte zone ale Europei. Acesta este singurul mod de a reuși: lucrând împreună, adunând comunități, investind în talentele noastre, afirmând că Cluj-Napoca, România și Europa sunt acasă”, a declarat comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, dna. Mariya Gabriel.
Președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas a apreciat eforturile făcute la nivelul celor două municipii, Cluj-Napoca și Varna de a crea platforma StartUp Cities. „Este o mare onoare și un adevărat privilegiu pentru mine să mă aflu aici, în Cluj-Napoca, capitala IT-ului din România și unul dintre cele mai vibrante, deschise și curate orașe din România. Aș dori să felicit administrația locală, care este, de departe, una dintre cele mai de succes administrații ale municipalităților din Europa, pentru munca extraordinară pe care a făcut-o până acum în multe aspecte ale vieții de zi cu zi, dar și în sectorul IT. Consider că acest eveniment, Innowave, este de o importanță extraordinară. Comitetul European al Regiunilor susține cu toată forța eforturile de creare a ecosistemului pan-european, dar acest lucru va începe doar de la nivel local, cu implicarea primarilor și a regiunilor din toată Europa. Vreau să o felicit pentru munca sa extraordinară pe comisarul Mariya Gabriel, cu care am semnat un plan de acțiune pentru inovare. Nu în cele din urmă, aș dori să anunț intenția orașului meu, Salonic, de a fi al treilea pilon de bază al Innowave. Împreună cu România și Bulgaria, cred că Grecia ar trebui să aibă o poziție în această inițiativă foarte importantă”, a subliniat Apostolos Tzitzikostas. Acesta a anunțat și intenția de înfrățire a orașelor Salonic și Cluj-Napoca.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, dl. Emil Boc, a declarat: Prezența la Cluj-Napoca, la acest eveniment, a comisarului european Mariya Gabriel și a președintelui Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas ne arată importanța Innowave Summit în domeniul inovării și tehnologiei. Acest eveniment este extrem de important pentru ceea ce înseamnă viitorul Clujului, viitorul României și nu în ultimul rând viitorul Europei pentru că abordează cele mai importante probleme cu care ne confruntăm în ziua de astăzi, de la independența energetică pe care trebuie să ne-o asigurăm față de Rusia până la problemele care țin de mediu, de diminuarea poluării, susținerea transportului nepoluant, o mai bună sănătate și calitate a vieții pentru comunitățile noastre. Inovare înseamnă, până la urmă, soluții pentru o mai bună viață pentru cetățeni, dar și mai multe locuri de muncă mai bine plătite. Acestea se numără printre principalele motive pentru care organizăm astfel de evenimente. Am discutat cu doamna comisar mai multe propuneri, printre acestea fiind și finanțarea în interiorul universităților din Cluj, dar și din Europa, a start-up-urilor înființate de studenții care au idei creatoare. Aceștia ar urma să primească o sumă de bani cu care să își dezvolte ideea și să creeze locuri de muncă și apoi să atragă alte investiții. Faptul că avem aici la Cluj-Napoca reprezentanți din 28 de țări este un semn că avem o Europă puternică și că împreună vom învinge mereu, indiferent de obstacolele pe care le vom întâmpina”.