Astăzi, 22 septembrie 2022, Asociația Municipiilor din România, în calitate de partener strategic, a participat la evenimentul *SMART TRANSFORMATION FORUM*, organizat de către The Diplomat-Bucharest.
Forumul a reunit participanți din partea Guvernului României, autorităților de reglementare a piețelor și reprezentanți ai autorităților locale, furnizori de tehnologii și echipamente inteligente, companii energetice, furnizori de servicii comunitare pentru utilități publice, managementul deșeurilor și transport. Participanții au fost încurajați să împărtășească cunoștințele, să discute provocările pe care le-au întâlnit și să stimuleze gândirea creativă în raport cu conceptul de orașe inteligente.
*Atât comunitățile urbane, cât și cele din zonele rurale trec în prezent printr-un proces de transformare.* În privința digitalizării, a siguranței cetățenilor sau cu privire la infrastructura rutieră, administratorii locali și factorii de decizie trebuie să reacționeze rapid la nevoile reale ale populației și la tendințele globale globale în ceea ce privește dezvoltarea localităților.
============
*AMR a fost reprezentată în cadrul acestui eveniment de domnul Emil Boc, Președinte AMR, Primar al municipiului Cluj-Napoca.*
În calitatea sa de speaker, *acesta a subliniat necesitatea de a iniția și menține discuții permanente cu cetățenii, astfel încât toate soluțiile de digitalizare, sustenabilitate și înverzire implementate să fie înțelese și susținute de către aceștia pentru a putea fi fructificate*. Astfel, administrațiile publice locale trebuie să fie orientate către nevoile curente și reale ale cetățenilor și să genereze măsuri care să educe și să stimuleze concomitent.
*Din perspectiva poluării*, aceasta are impact asupra tututor, mai ales în ceea ce privește sănătatea. Din acest considerent sunt necesare politici publice orientate spre neutralitate din punct de vedere al impactului asupra mediului.
*Necesitatea descentralizării unor astfel de măsuri* a fost abordată și anterior, în întâlnirile dintre AMR și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Agenția Fondului pentru Mediu, și reiterată în cadrul acestui forum.
Municipiul Cluj-Napoca, și nu numai, au implementat mai multe măsuri și politici publice locale care pot fi apreciate *drept bune practici*, însă trebuie încurajate, mai ales prin intermediul cadrului legislativ, toate unitățile teritorial-administrative să își asume grija față de problematicile de mediu.
De altfel, o măsură promovată de *AMR și Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP)* ce poate fi considerată de impact în acest domeniu o reprezintă posibilitatea *achizițiilor publice în sistem centralizat (UCA)*. Din această perspectivă este un instrument ANAP structurat astfel încât să faciliteze activitatea APL-urilor în demararea de procese de achiziție, iar reforma 8 din sistemul de achiziții publice își propune înființarea altor 4 UCA pe lângă cele deja existente.
============
*Din partea AMR au participat:*
– Emil Boc, Președinte AMR, Primar al municipiului Cluj-Napoca;
– Constantin Mitache, Director General al AMR;
– Ana-Maria Zaharescu, Consilier Juridic AMR;
– Georgiana Mihăilă, Expert Administrație Publică AMR.