Skip to content

Comisarul European pentru mediu, afaceri maritime si pescuit , discutii cu reprezentantii AMR

Astăzi, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România, Asociația Municipiilor din România, reprezentată de Președintele său, domnul Robert Sorin Negoiță, Primarul Municipiului Iași, domnul Mihai Chirica, Viceprimarul Municipiului București, domnul Aurelian Bădulescu, Viceprimarul Sectorului 6, domnul Constantin Tomescu și Viceprimarul Municipiului Brașov, domnul Mihai Costel, împreună cu personalul autorităților publice locale din cadrul direcțiilor/compartimentelor responsabile cu gestionarea proiectelor de investiții și de mediu, au participat la masa rotundă, organizată cu ocazia vizitei de lucru în România a Comisarului European pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, domnul Karmenu Vella.

                 Evenimentul și-a propus să faciliteze un schimb de opinii între Comisia Europeană şi reprezentanţii autorităţilor publice locale privind priorităţile Comisiei în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii în centrele urbane. În cadrul întâlnirii, Comisarul European, domnul Karmenu Vella, a evidențiat rolul important al autorităților publice locale în implementarea politicilor publice de mediu și găsirea de soluții care să conducă la îmbunătățirea calității vieții, având în vedere că până în anul 2020, 80% din populație va locui în mediul urban. „Autoritățile publice centrale depind de ceea ce se întâmplă pe plan local. Pentru noi nu este suficient să avem suportul autorităților publice centrale, ci avem nevoie și de suportul autorităților publice locale. Progresul României este dat de progresul municipiilor și al orașelor”, a precizat Comisarul European, domnul Karmenu Vella.„Tema discuției de astăzi este un subiect important, care ne preocupă. În România, lucrurile sunt diferite de la un municipiu la altul, trebuie să găsim acea varianta optimă prin care să avem grijă pe de o parte de mediu, de protecția socială, fără să afectăm zona economică.

                 Ca structură asociativă, AMR încurajează implementarea unei taxe doar pentru cantitatea de deșeuri de reciclat nerealizată, și nu pe toată cantitatea de deșeuri. Totodată, taxele pentru deșeuri ar trebui sa fie utilizate de autoritățile publice locale pentru investiții în protecția mediului”, a menționat președintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiță. Primarul Municipiului Iași, domnul Mihai Chirica, a declarat că „Problemele pe mediu nu pot fi rezolvate decât prin colaborarea dintre autoritățile publice locale, autoritățile publice centrale și Comisia Europeană, care poate interveni prin măsuri concrete care să stimuleze intervenția autorităților publice locale în probleme de mediu. Ne confruntăm foarte mult cu creșterea poluării aerului și aceasta problema este cauzată de creșterea unor parametrii de urbanizare. Din analiza făcută la nivelul Municipiului Iași, aportul cel mai mare în poluarea aerului îl are utilizarea vehicului propriu”.