Skip to content

Municipiul Iași demarează un nou proiect care vizează comunle din zona metropolitană

Municipalitatea ieşeană intenţionează să se asocieze cu Consiliul Judeţean Iaşi şi Compania Naţională de Căi Ferate (CFR) SA în vederea realizării proiectului trenului metropolitan.

Primarul Municipiului Iași a declarat că decizia va trebui aprobată şi de Consiliul Local, cel mai probabil în cadrul şedinţei ordinare din luna septembrie când se va realiza un protocol de lucru împreună cu comunele din zona metropolitană: Ciurea, Miroslava, Leţcani, Holboca şi Tomeşti, pentru a extinde transportul în comun şi cu trenul metropolitan.

Din 2024 ieşenii şi cetăţenii din comunele din zonă vor circula cu trenul metropolitan al cărui traseu va fi gândit în funcţie de liniile de tramvai extinse spre Holboca şi Tomeşti, dar şi de liniile de transport public de călători către alte localităţi învecinate Iaşului.

O primă staţie intermodală va fi în zona fabricii Antibiotice, se va continua cu accesul spre cartierul Canta cu o staţie intermodală în apropiere de strada Rampei. Va urma traversarea oraşului, cu staţii în zona Gării de Nord, pe partea dinspre piaţa Alexandru cel Bun, apoi în zona Gării Internaţionale, cu relaţii directe spre oraş. Aici va fi organizat un punct intermodal, care să permită preluarea călătorilor cu autobuze. Un punct intermodal major va fi în zona Frumoasa, unde vor ajunge şi călătorii dinspre Ciurea. Gara Socola va deveni un punct intermodal cu parcare de tip park & ride. Spre Cristeşti, trenul va ieşi din Iaşi prin halta Holboca.