Skip to content

A treia zi a vizitei de de studiu din cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, PNP002

In cea de-a treia zi a vizitei de studiu, reprezentantii primariei Moss au prezentat pe scurt procedura de achiziții publice.
Aceasta se supune unui regulament conform caruia principiile de baza sunt integritatea si transparenta astfel încât comunitatea din Moss să aibă încredere in procedura de achiziții publice care se realizeaza in beneficiul societatii.

Strategia de achiziții a municipalității Moss are la baza principiile de
– Egalitate – Toti ofertantii au sanse egale, in timpul procesului de achizitii si toate dosarele trebuie analizate nepartinitor.
– Previzibilitate – Achizitiile vor fi previzibile pentru ofertant pe toata durata procesului, unde informatiile oferite vor fi complete cu privire la licitatii
– Eligibilitate
– Proportionalitate

cu accent deosebit pe:
Responsabilitate sociala

Astfel, municipiul Moss prioritizeaza acest principiu in desfasurarea procedurilor de achizitii. Municipiul trebuie sa stabileasca cerinte adecvate prin luarea in considerare a mediului si a tine cont de cerintele sociale. Prin intermediul achizitiilor se au in vedere: promovarea drepturilor fundamentale ale omului, a solutiilor ecologice si reducerea impactului asupra mediului, in conditii legale.
Astfel, ofertantii care ofera masuri ecologice ( vehicule electrice, materii prime organice si masuri de reducere a risipei alimentare ) vor avea un punctaj mai mare in selectia ofertelor depuse.
A urmat o prezentare a structurii publice in functie de puterea de decizie din cadrul Primariei
– Consiliul Local – ales de cetățeni
– Organele alese: subordonatele
– Primarul – reprezentant juridic al comunității
– Administratorul Public.

Acesta din urma are autoritatea de a angaja personal în cadrul municipiului, fără drept de apel din partea Consiliului Local.
In municipiul Moss activeaza 3500 de angajați: profesori, asistenți medicali, pompieri, etc., constituind aproximativ 7% din cei 50.000 cetățeni ai municipalitatii Moss.
Competenta de demitere a unui profesor dar și a oricărui angajat din sectorul public aparține Administratorului Public.
Prin Codul Administrativ, a fost introdusă posibilitatea de a delega extern responsabilități către entități care nu sunt subordonate Consiliului Local. Spre exemplu, poate fi delegata vânzarea unei parcele catre un Agent Imobiliar, pot fi delegate sarcini către ONG-uri, firme private, ș.a.
Pe platforma Primăriei din Moss este prezentata o harta a delegarilor, unde sunt specificate clar toate sarcinile delegate la nivelul administratiei publice locale.
Există o Comisie de Control cu privire la garantarea deciziilor la nivel local iar funcția de Secretar General nu exista.

Urmatoarea tema pe agenda zilei a fost Etica in cadrul municipiului Moss
Norvegia este pe primele locuri in lume in ceea ce priveste lipsa coruptiei din cadrul institutiilor publice, in anul 2021 depasind Suedia.
Acest lucru este facilitat si de Codul administrativ care prin prevederile sale impune in cadrul administratiei publice standarde inalte etice.
S-a mentionat totusi ca riscurile cele mai crescute in cadrul municipiului Moss sunt in randul conducerii, angajatilor, serviciilor, procedurilor de achizitii.
Pentru a preveni diferite actiuni ce contravin principiilor etice, municipiul Moss a dezvoltat mai multe mecanisme in vigoare
– Orientari etice, program anticoruptie, evaluari ale riscului, prevederi cu privire la cadouri ( limitate la valoarea de 500 de coroane / 50 euro), beneficii si donatii si formular de noticare / sesizare – Whisleblowing

In Norvegia sesizarea neregulilor este recomandata si poate fi adresata angajatorului, unui avocat, sindicatului, etc.
In ultima parte a zilei a fost prezentat sistemul norvegian prin prisma relatiei angajat-angajator.
Codul Muncii norvegian asigura un echilibru cu privire la divizarea puterii si ofera protectie angajatului si indatoriri angajatorului.
In cadrul sistemului norvegian fiecare angajat are dreptul de a alege sindicatul din care vrea sa faca parte.
Sindicatele din Moss ofera protectie, apara interesele angajatilor, contribuie la dezvoltarea si mentinerea locului de munca a membrilor sai, existand aproximativ 150 de sindicate in municipalitate, pentru fiecare profesie, toate acestea fiind grupate in 3 federatii majore.
Codul muncii are ca obiectiv promovarea sanatatii, siguranta deplina impotriva efectelor secundare atat fizice cat si psihice, tratamentul egal, asigurarea unui mediu de exprimare benefic, sa faciliteze adaptarea la nevoile fiecarui angajat, sa regleze relatia angajator-angajat, sa contribuie la un mediu de munca incluziv. Fara consultarea reprezentantilor angajatilor nu pot fi luate decizii.