Acordarea premiilor ”Eticheta Europeană pentru Excelență în Buna Guvernare” (EloGE) autorităților administrației publice locale

Joi, 11 mai 2023, Asociația Municipiilor din România a participat la evenimentul de acordare a ,,Etichetei Europene pentru Excelenţă în Buna Guvernare” (EloGE) autorităţilor administraţiei publice locale care implementează cu succes în activitatea lor cele 12 principii ale bunei guvernări democratice locale.
Evenimentul a avut loc la Palatul Victoria, fiind organizat de către Secretariatul General al Guvernului, în parteneriat cu Consiliul Europei.
 
================
 
EloGE este o distincție acordată de către Consiliul Europei autorităților publice locale în baza unei analize făcute printr-un mecanism european şi internaţional de evaluare cu privire la calitatea guvernării locale şi reprezintă o modalitate de certificare, de apreciere şi de recunoaștere internațională a acelor autorităţi publice locale care au atins un nivel ridicat de bună guvernanță, în conformitate cu standardele de referință ale Consiliului Europei.
ELoGE este, de asemenea, un instrument pentru ca municipalitățile să-și înțeleagă punctele tari și punctele slabe și să inițieze acțiuni în vederea abordării acestora din urmă. ELoGE este acordat autorităţilor publice locale pentru o perioadă de un an.
 
================
 
Asociaţia Municipiilor din România a fost reprezentată în Comisia Națională de Evaluare (C.N.E.) EloGE alături de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Consiliul Național al Rectorilor, Institutul Național de Administrație, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociația Orașelor din România şi Asociația Comunelor din România.
 
================
 
Municipiile premiate în cadrul evenimentului, care au demonstrat că implementează cu succes în activitatea lor cele 12 principii ale bunei guvernări locale sunt:
– Municipiul Buzău;
– Municipiul Roman;
– Municipiul Câmpina;
– Municipiul Moineşti;
– Municipiul Galați;
– Municipiul Râmnicu Vâlcea.
 
================
 
Cele 12 principii ale bunei guvernanțe stabilite de către Consiliul Europei și urmărite în evaluarea pentru obținerea Etichetei europene de excelență în guvernanță au fost:
* Participarea cetățenilor, desfășurarea corectă a alegerilor și reprezentarea;
* Receptivitate;
* Eficiență și eficacitate;
* Deschidere și transparență;
* Stat de drept;
* Comportament etic;
* Capacitate și competență;
* Inovare și deschidere către noutate;
* Sustenabilitate și orientare pe termen lung;
* Management financiar solid;
* Drepturile omului, diversitatea culturală și coeziunea socială;
* Responsabilitate.
 
================
 
Din partea AMR au participat la eveniment:
– Constantin TOMA, Președinte executiv AMR, Primarul municipiului Buzău;
– Leonard ACHIRILOAEI, Primarul municipiului Roman;
– Mircia GUTĂU, Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea;
– Alin Ioan MOLDOVEANU, Primarul municipiului Câmpina;
– Constantin MITACHE, Director General AMR, Membru al CNE EloGE;
– Georgiana MIHĂILĂ, Expert AMR, Membru supleant al CNE EloGE.