Skip to content

Lansarea proiectului „Promovarea învățării pe tot parcursul vieții la nivelul angajaților din companiile municipale din regiunea București – Ilfov”

Lansarea proiectului „Promovarea învățării pe tot parcursul vieții la nivelul angajaților din companiile municipale din regiunea București – Ilfov”

Asociația Municipiilor din România (AMR) anunță lansarea proiectului „Promovarea învățării pe tot parcursul vieții la nivelul angajaților din companiile municipale din regiunea București – Ilfov”, ID Mysmis 2021: 317981, finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027, Apel de proiecte: PEO/79/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A36 –„Ține pasul” – regiunea dezvoltată București – Ilfov.

 

Obiectiv general: creșterea gradului de participare la programele de formare profesională continuă (FPC) în rândul angajaților din sectorul public, la nivelul municipiului București și sectoarele municipiului București.

 

Obiective specifice:

Obiectiv specific 1: Conștientizarea angajatorilor privind necesitatea participării angajaților la programe de formare profesională cu scopul îmbunătățirii continue a proceselor pentru a face față schimbării în sectoarele dinamice unde activează și preluarea instrumentelor noi de lucru necesare pentru atingerea performanțelor în afaceri.

Obiectiv specific 2: Dezvoltarea unei resurse umane cu un nivel înalt de calificare și competențe adaptate la cerințele pieței muncii, prin furnizarea de consiliere și cursuri de formare profesională pentru 604 angajați din companiile publice.

Obiectiv specific 3: Creșterea nivelului de competențe digitale pentru 290 angajați din companiile publice de la nivelul municipiilor.

Obiectiv specific 4: Implementarea și utilizarea eficientă a tehnologiei de e-learning prin dezvoltarea unui modul IT de formare profesională și asigurarea accesului pentru 100 de angajați.

 

Durata proiectului: 36 de luni (01.09.2024 – 31.08.2027)

 

Valoarea totală a contractului este de 4.919.994,92 lei, din care:

·      Valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR/FSE+/FC/FTJ): 1.967.997,97

·      Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional:2.951.996,95

 

Grup țintă: Proiectul se adresează unui număr de 604 angajați din companiile publice de la nivelul municipiului București și sectoarele municipiului București, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, care dețin calitatea de angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial), inclusiv persoane care ocupă poziții de management.

 

 

Activități principale:

  • Managementul, informarea și publicitatea proiectului.
  • Organizarea și derularea de campanii de conștientizare a angajaților și angajatorilor privind importanța participării la FPC.
  • Organizarea și derularea de programe de formare profesională pentru angajați, inclusiv persoane care ocupă poziții de management.
  • Consilierea profesională a angajaților pentru încurajarea participării la programele de FPC, inclusiv în legătură directă cu dezvoltarea carierei și apariția de noi competențe pe piața muncii.
  • Acțiuni inovative pentru creșterea participării la FPC și oferirea unui sprijin educațional individualizat, inclusiv prin activități de transfer de bune practici.

 

Rezultate estimate:

  1. Organizarea și derularea de campanii de conștientizare a angajaților și angajatorilor privind importanța participării la FPC, respectiv:

·   Publicarea și promovarea de 4 infografice/lună în mediul online pe o perioadă de 12 luni, din care cel puțin 1 infografic/lună despre importanța dobândirii de competențe de dezvoltare durabilă.

·      Organizarea a 4 sesiuni de „întrebări și răspunsuri” cu participanți care au beneficiat deja de FPC.

·      Organizarea a 4 webinare cu experți care să abordeze tematici despre tendințele din industrie și necesitatea învățării continue.

·    Organizarea a 1 webinar cu experți care să abordeze tematici despre tendințele din industrie și necesitatea învățării continue în contextul economiei verzi.

 

  1. Consilierea profesională a 604 de angajați pentru încurajarea participării la programele de FPC, inclusiv în legătură directă cu dezvoltarea carierei și apariția de noi competențe pe piața muncii, respectiv prin consiliere individuală și de grup.

 

  1. Organizarea și derularea de programe de formare profesională pentru 604 angajați, inclusiv persoane care ocupă poziții de management, astfel:

·      290 de angajați vor beneficia de cursuri de dezvoltare a competențelor digitale, respectiv programe de formare dedicate utilizării aplicațiilor informatice pentru eficientizarea activității întreprinderilor.

·      78 de angajați vor beneficia de cursuri de Expert achiziții publice.

·      28 de angajați vor beneficia de cursuri de Managementul resurselor umane.

·      54 de angajați vor beneficia de cursuri de Legislația muncii/politica salarială.

·      70 de angajați vor beneficia de cursuri de Control intern managerial, managementul riscului și guvernanță corporativă.

·      56 de angajați vor beneficia de cursuri de calificare autorizat MMJS în domeniul Vopsitor.

·      28 de angajați vor beneficia de cursuri de calificare autorizat MMJS în domeniul: Sudor electric.

 

  1. Acțiuni inovative pentru creșterea participării la FPC și oferirea unui sprijin educațional individualizat, inclusiv prin activități de transfer de bune practici, prin:

·    Dezvoltarea unui modul de formare profesională în cadrul platformei IT&C existente la nivelul Solicitantului (Asociația Municipiilor din România).

·      Realizarea unei analize a pieței muncii, respectiv: evaluarea și cerințele actuale ale serviciilor publice furnizate de companiile publice din subordinea autorităților publice locale, inclusiv competențele și cunoștințele necesare în diferite roluri și departamente.

·      Realizarea unui studiu care să anticipeze impactul tehnologic, verde și social asupra nevoilor de competențe în companiile publice.

 

Astfel, acest proiect se aliniază cu provocările economice și sociale contemporane, în special în ceea ce privește tranziția către economia digitală și economia verde și contribuie la consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității.

 

Informații suplimentare/Date de contact:

 

E-mail: amr@amr.ro

Tel.: 0799 994 983

Diana Gheorghe Vrînceanu

Manager proiect

 

 

Proiect finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027