Skip to content

Primăria Capitalei – redeschiderea fântânilor din Piața Unirii

”Mă bucur că exact înainte de începerea Zilelor Bucureștiului, eveniment prin care se aniversează 559 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului, precum și împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, unul din reperele Capitalei României – fântânile de la Unirii – se redeschid, după un proces de modernizare și reabilitare derulat de ApaNova. În urma modernizării, fântânile din această zonă vor deveni un punct central de atracție urbană, ce va oferi bucureștenilor și turiștilor spectacole de apă, lumini și muzică.”, a firmat Gabriela Firea, Primarul General al Municipiului București. 

Reabilitarea și modernizarea celor 17 fântâni arteziene este o obligație prevazută în Contractul de Concesiune încheiat intre Municipiul Bucuresti si Apa Nova Bucuresti, investitiile fiind suportate integral de Apa Nova Bucuresti.

Reabilitarea fântânilor face parte dintr-un program din fonduri proprii Apa Nova, cu o investiția inițială estimata la 7 milioane de euro. Toate echipamentele au fost instalate în bazinele și structurile deja existente. Abordarea a presupus un „facelift” al fântânilor care au numeroase caracteristici clasice, elementul sculptural central fiind păstrat și integrat în totalitate în noul design.

Fântâna centrala din Piata Unirii are integrate patru „ecrane de apă” orientate spre cele patru puncte cardinale, menite să creeze o platformă multimedia imensă pentru videoclipuri, dar și proiecții laser, dispunerea ecranelor de apă oferind un efect tridimensional unic în Europa. Acum sistemul monitorizat complet digital permite controlul oricărei unități individuale din intregul complex de 44 de fântâni independente dispuse pe 1.4 km de la Piata Alba Iulia pana in Piata Constitutiei.

Caracteristicile deosebite ale noilor fântâni sunt rezultatul experienței și expertizei internaționale a echipelor și companiilor implicate în dezvoltarea sa. Compania germană OASE, recunoscută la nivel internațional în materie de divertisment cu apă, a furnizat echipamente și a implementat tehnologii de ultimă generație, unice în Europa. De asemenea, arhitecții proiectului au reinterpretat pentru noul design al ansamblului de fântâni tema Marii Uniri, introducând, în plus, elemente care fac trimitere către horă, alfabetul chirilic și ceramica cucutenilor.
Les Ateliers Nomad a dezvoltat un concept creativ complex care îmbină o coregrafie inedită cu toate tehnicile de animație cunoscute în Europa.

Fântânile din Piața Unirii, construite la sfârșitul anilor ’80, reprezintă unul dintre cele mai lungi astfel de sisteme din lume (1.4 km), cu o suprafață a apei de 16.200 m², unic prin modul de dispunere în centrul Capitalei.