Skip to content

Finalul Conferinței SET PLAN & ENVE 2019

În primul rând s-a ajuns la concluzia că e de datoria autorităților locale și regionale să se implice în acest proces de tranziție energetică avand în vedere autoritatea pe care o au în comunitate dar și rolul de a reprezenta cetățenii și de a lua decizii pentru oameni.

Primarii, președinții de Consilii Județene și nu numai, au un rol central în aplicarea politicilor europene privind mediul, schimbările climatice și politicile energetice.

Specialiștii din domeniul energiei au punctat că este nevoie de investiții masive în tehnici și produse inovatoare. Dar partea financiară trebuie completată și cu o atitudine curajoasă și creativă pe care toate părțile implicate au datoria să o adopte așa încât descoperirile să fie revoluționare și să poată fi aplicate cât mai repede.

Tranziția energetică înseamnă implicarea activă a cetățenilor în tot acest proces , aplicarea teoriei în viața de zi cu zi. Fiecare cetățean, fiecare oraș, fiecare regiune, trebuie implicate în aplicarea noilor tehnologii care ne asigură un aer proaspăt, un mediu curat și o climă echilibrată. Tranziția energetică înseamnă multe noi locuri de muncă și în acelasi timp creștere economică.

Mesajul transmis la Conferința Set Plan & Enve este că împeună – cetățeni, autorități locale, regionale, naționale, europene, reprezentanți ai mediului academic – trebuie să gasim cele mai bune soluții. Cercetări inovatoare, o implicare mai puternică a tuturor părților, o finanțare adecvată, investiții consistente și o legătură mai puternică între diferitele regiuni ale Uniunii sunt elementele cheie ca tranziția energetică să se realizeze cu succes.

Liderii locali și regionali din Uniunea Europeană și-au încheiat vizita de 3 zile în România cu o vizită de studiu la Măgurele, la Laserul de Mare Intensitate, proiectul de mare infrastructură europeană de cercetare, ELI-NP.

Conferința Anuală Set Plan & Enve s-a desfășurat sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și a fost organizată de Asociația Municipiilor din România, alături de Comitetul European al Regiunilor, Comisia Europeană și Ministerul Energiei.