Skip to content

Întâlnire de lucru cu premierul Viorica Dăncilă

Astăzi, primarii de municipii, reuniți în Asociația Municipiilor din România, au avut o întâlnire de lucru, la Guvern, cu doamna Prim – Ministru, Viorica Dăncilă .

Pe agenda intalnirii s-au aflat :

 1. Reglementarea compensarii pierderilor pe care APL le inregistreaza in lunile ianuarie-martie, perioada in care au fost alocate cote de 41,75% in loc de 60%.
 2. Alocarea de resurse financiare prin rectificarea bugetara astfel incat sa se pastreze capacitatea financiara a bugetelor locale cel putin la nivelul anului 2017.
 3. Susținerea finanțării sistemelor de termoficare centralizată în iarna 2019/2020 și efectuarea de demersuri pentru ca bugetul UE 2021-2027 să prevadă linie de finanțare pentru modernizarea sistemelor de termoficare centralizată.
 4. Planificarea de catre Ministerul Finanțelor Publice , în perioada următoare, a unor întâlniri punctuale cu primarii din unitățile administrativ-teritoriale care înregistrează deficite de finanțare în anul 2019 pentru analiza concretă a situației cu care se confruntă respectivele municipii și a identifica posibilele măsuri pentru soluționarea problemelor.
 5. Aprobarea CFPL cu includerea in acest act normativ a cotelor din IV ce revin APL, in procent fix si garantat pe 7 ani, pentru a se asigura astfel predictibilitate in stabilirea bugetelor locale anuale si multianuale si punerea in acord cu practica Comisiei Europene.

Urmare a discuțiilor s-a convenit asupra compensării pierderilor înregistrate de municipii pe lunile ianuarie – martie 2019.

În cadrul întâlnirii au fost aduse în discuție și aprobarea urgenta a Codului Administrativ si situatia arieratelor, teme ce urmează a fi evaluate de către Guvern și dezbătute în cadrul unei întâlniri viitoare, în care fiecare municipiu va prezenta problemele specifice cu care se confruntă.

La întâlnire au participat:

 1. Robert Sorin Negoiță, Primarul Sectorului 3
 2. Kereskenyi Gabor, Primarul Municipiului Satu Mare
 3. Mihail Genoiu, Primarul Municipiului Craiova
 4. Lungu Ion, Primarul Municipiului Suceava
 5. Mircia Gutau, Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea
 6. Gheorghe Falca , Primarul Municipiului Arad
 7. Antal Arpad Andras, Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe
 8. Tiberiu Ridzi, Primarul Municipiului Petroșani
 9. Adrian Mocioniu, Primarul Municipiului Slobozia
 10. Marius Screciu, Primarul Municipiului Dobeta Turnu Severin
 11. Nicolae Barbu, Primarul Municipiului Giurgiu
 12. Ștefan Drăgulin, Primarul Municipiului Călărași
 13. Cristi Misailă, Primarul Municipiului Focșani
 14. Constantin Toma, Primarul Municipiului Buzău
 15. Cornel Ionică, Primarul Municipiului Pitești
 16. Adrian Dobre, Primarul Municipiului Ploiești
 17. Ionel Ciunt , Primarul Municipiului Zalau