Skip to content

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, nemulţumit de unele măsuri preconizate de Guvern în proiectul de rectificare bugetară

„Consider că este o problemă care ţine de autonomia locală. Bugetele locale, în mod normal, ar trebui să funcţioneze independent de bugetul central. Aceste aberaţii le-am mai trăit, am mai trăit vremurile cu şapte plecaţi – un angajat. Pur şi simplu, eu încep să cred că cineva are interesul ca această ţară să nu funcţioneze. În fiecare lună ne mai întâlnim cu câte ceva în care se vede că oamenii nu gândesc. Nu pot să formulez altfel, decât că nu gândesc. Pur şi simplu, se iau nişte măsuri pompieristice, nu se gândeşte nimeni pe termen lung, nu are o proiecţie pe termen lung. Administraţia publică locală, care ar trebui să fie motorul economiei şi dezvoltării ţării, este şocată aşa, deci din trei în trei luni primim un electroşoc. Pentru că şi chestia asta cu angajările unu la trei este un electroşoc. Tu ţi-ai propus ceva, ai examene în curs… Nu se poate, e bătaie de joc ceea ce se întâmplă. În fiecare an se schimbă Legea finanţelor publice locale, în sensul în care nu ştii care sunt veniturile din care te vei gospodări anul viitor. Astăzi, în România nimeni nu ştie în administraţia locală care vor fi veniturile din care se va gospodări anul viitor”, a afirmat primarul Antal Árpád (UDMR).

Acesta a opinat că principala problemă este „lipsa de viziune” şi faptul că nu se fac planuri pe termen lung.

„Eu cred că e lipsă de viziune, pentru că nimeni nu gândeşte măcar pe termen mediu. În ţara asta toată lumea gândeşte doar până mâine, până săptămâna viitoare, până luna viitoare, până la alegerile următoare maximum-maximorum. Nimeni nu gândeşte măcar la generaţia următoare şi aşa am ajuns aici unde suntem şi administraţia publică locală este victimă colaterală a incompetenţelor deciziilor guvernamentale”, a mai declarat primarul Antal Árpád.

Şi Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a criticat proiectul de ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, nefiind de acord cu principiul “unu la trei” pentru ocuparea posturilor vacante din sectorul bugetar şi nici cu interdicţia de a achiziţiona din fonduri publice servicii de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepţia demnitarilor.

Sursa: https://weradio.ro