Skip to content

Cel mai ambițios proiect al Bârladului, finanțat cu 17 milioane de Euro!

Noul proiect investițional are ca scop final înființarea a două noi trasee de transport public de călători în Municipiul Bârlad, pe care vor circula o parte din cele 10 mijloace electrice de transport public de călători, care vor fi achiziționate ca urmare a semnării Contractului nr. 4654/06.08.2019. Până atunci, peste 12,2 milioane Euro vor fi cheltuite pentru reabilitarea carosabilului de pe următoarele străzi: B-dul Republicii, B-dul Epureanu, Str. Constantin Hamangiu, Str. Nicolae Bălcescu, Str. Dragoș Vodă, Str. Mihai Eminescu (segment), Str. Vasile Milea, Str. Mihai Viteazul, Str. Col. Simionescu Sava, Str. Paloda, Str. Ioan Popescu, Str. Vasile Pârvan, Str. Cpt. Grigore Ignat, Str. 1 Decembrie, Str. Tecuciului, B-dul Primaverii, Str. Popa Șapcă, Str. Marcel Guguianu, Str. Fagului.

Totodată, se vor realiza piste pentru bicicliști, se vor reabilita trotuare și spații verzi pe B-dul Republicii, Șos. Tecuciului, Str. General Vasile Milea, Str. Vasile Lupu, Str. Nicolae Iorga, precum și parcări pentru bicicliști la intrarea în Grădina Publică și pe Str. Fagului, partea pietonală, dotate cu supraveghere video.

În paralel, se vor realiza 3 parcări auto Park&Ride Nord, pe străzile Mihai Eminescu, 1 Decembrie și Republicii 319.

„În cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, noul proiect trebuie privit în completarea celui privind achiziția de autobuze electrice, întrucât ambele au același scop: refacerea și modernizarea infrastructurii de transport public local, în scopul reducerii emisiilor de carbon. Faptul că am obținut o finanțare de circa 17 milioane de Euro – probabil cea mai mare obținută vreodată de Bârlad – este o reușită pentru oraș, pentru fiecare cetățean în parte. Vreau să punctez că până a ajunge la momentul semnării celor două contracte s-a muncit foarte mult în Primăria Bârlad, alături de colegii de la ADRN-E Piatra Neamț, care ne-au susținut și încurajat în permanență, fiind vorba despre o finanțare nerambursabilă foarte mare (circa 10 milioane Euro) și de cote de cofinanțare de la bugetul de stat și de la cel local. Tuturor celor care au contribuit alături de noi la reușita acestei inițiative vreau să le mulțumesc! Mai vreau să evidențiez că, în total, Municipiul Bârlad a accesat, numai în ultimii trei ani, fonduri europene de peste 20 milioane Euro, însă depunerea proiectelor pe diferite axe de finanțare nu se va opri aici!”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Pe lângă cele două contracte privind Mobilitatea Urbană, reamintim că Municipiul Bârlad a mai încheiat, recent, contracte cu finanțare europeană nerambursabilă și pentru: Construirea și dotarea unui corp nou, pentru șapte grupe de preșcolari, pentru Grădinița nr. 5 (1,1 milioane Euro), Extinderea și dotarea Grădiniței nr. 8 (circa 1 milion Euro), Dezvoltarea capacității administrative a Municipiului Bârlad (750.000 Euro), Internet Gratuit prin proiectul „WIFI4EU” (15.000 Euroe) și Creșterea eficienței energetice a Secției Pediatrie a Spitalului „Elena Beldiman” (circa 1 milion Euro).